Vďaka ti ECB: Investori dôverujú ekonomike eurozóny najviac za štyri mesiace

, ČTK Foto: TASR

Podľa prieskumu spoločnosti Sentix investori dôverujú ekonomike eurozóny najviac za posledné štyri mesiace. Index dôvery investorov a analytikov v decembri stúpol o 0,6 bodu na 15,7. Rástol tak druhý mesiac v rade. Dôvodom zlepšenia je uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky.

Dôvera investorov a analytikov v ekonomiku eurozóny sa v decembri ďalej zlepšila a dostala sa na najvyššiu úroveň za štyri mesiace. Vyplýva to z prieskumu spoločnosť Sentix. K zlepšeniu prispela uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky.

Index dôvery investorov a analytikov v decembri stúpol na 15,7 bodu z novembrových 15,1 bodu. Rástol tak druhý mesiac v rade, výsledná hodnota ale zostala pod odhadmi analytikov v prieskume agentúry Reuters. Tí očakávali nárast na 17,0 bodu.

"Zatiaľ čo vo všetkých oblastiach sveta sa obraz ekonomiky mierne zhoršil, eurozóna je výnimkou z tohto pravidla," uviedol Sentix vo vyhlásení. Prispela k tomu vraj zrejme ECB, ktorá síce minulý týždeň neprišla takmer s ničím, čo by mohlo hrať krátkodobo nejakú úlohu, zopakovala ale, že na podporu ekonomiky v eurozóne urobí všetko, čo bude v jej silách.

ECB vo štvrtok zrazila svoju depozitnú sadzbu hlbšie do záporného pásma a predĺžila program nákupov dlhopisov o pol roka, aby podporila ekonomický rast a zvýšila neustále nízku infláciu v eurozóne. Oba tieto kroky však finančné trhy vyhodnotili ako málo dôrazné.

Prieskum spoločnosti Sentix sa uskutočnil od 3. do 5. decembra. Zúčastnilo sa ho 1052 investorov. Čiastkový index očakáva vzrástol z 14,3 bodu na 18,0 bodu, čo je takisto štvormesačné maximum. Hodnotenie súčasnej situácie sa ale zhoršilo na 13,5 bodu z 16,0 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy