Znížená DPH sa pri chlebe nebude vzťahovať napríklad na „Arabský chlieb“

Znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa nebude vzťahovať napríklad na "Arabský chlieb" či na "Čisto zrnný chlieb".

Znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa nebude vzťahovať napríklad na „Arabský chlieb“ či na „Čisto zrnný chlieb“. Informovala na svojom webe Štátna veterinárna a potravinová (ŠVPS) SR v usmernení Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vydanom pre pekárov, obchodníkov a spotrebiteľov.
„Znížená sadzba DPH sa nevzťahuje na chlieb, ktorý bol vyrobený dopečením z predpečeného chladeného alebo zmrazeného polotovaru, ak bol vyrobený predpečením a ponúka sa spotrebiteľovi ako chladený alebo mrazený polotovar alebo ak bol rozmrazený a bez ďalšej úpravy ponúknutý spotrebiteľovi, či bol dodaný do predajne a ponúknutý spotrebiteľovi po uplynutí 24 hodín po upečení,“ spresnil ďalej agrorezort v usmernení na zrozumiteľnú a jednoznačnú identifikáciu tovarov v položke „chlieb“, ktoré budú spadať pod zníženú sadzbu DPH.
Znížená sadzba DPH sa bude vzťahovať na čerstvý chlieb, ktorý bol nakyprený kvasom alebo droždím, je celý, nebalený alebo balený a má hmotnosť viac ako 400 gramov (g), alebo je balený – krájaný alebo porciovaný, balenie môže mať aj nižšiu hmotnosť ako 400 g.
Chlieb sa musí dodať do predajne a ponúknuť spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín po upečení, u prvopredajcu. V prípade chlebov označených dátumom minimálnej trvanlivosti je rozhodujúcim čas dodania chleba do predajne a ponúknutia spotrebiteľovi, nie dátum minimálnej trvanlivosti, avšak pri predaji je nevyhnuté dodržať dátum minimálnej trvanlivosti stanovený výrobcom. „Uvedené sa týka aj chlebov vyrobených v iných štátoch, pokiaľ boli ponúknuté spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín po upečení,“ dodalo MPRV v usmernení.

Súvisiace články

Aktuálne správy