Lacnejšie hypotéky: ECB znížila depozitnú sadzbu na -0,3 %, dlhopisy bude nakupovať minimálne do marca 2017

, Bloomberg Foto: SITA

ECB na decembrovom zasadnutí ponechala podľa očakávania základnú úrokovú sadzbu na 0,05%, depozitnú sadzbu však znížila na -0,3 % z -0,2 % a refinančnú sadzbu ponechala na 0,30 %. Ďalšie opatrenia predstavil počas tlačovej konferencie Mario Draghi.

Záporná depozitné sadzba znamená, že finančné ústavy musia za svoje peniaze uložené v centrálnej banke platiť. ECB tak tlačí komerčné banky k väčšiemu poskytovaniu pôžičiek.

– Vykonali sme dôkladné zhodnotenie súčasnej situácie a rozhodli sme sa po prvý krát znížiť depozitnú sadzbu o 10 bázických bodov na -0,3 %. Zostávajúce sadzby zostávajú bez zmeny. Po druhé, čo sa týka neštandardných opatrení – rozhodli sme sa rozšíriť program nákupu dlhopisov. ECB bude nakupovať dlhopisy v objeme 60 miliárd eur mesačne až do marca 2017, alebo dlhšie, ak to bude potrebné. Po tretie sme sa rozhodli rozšíriť program nákupu dlhopisov, bude zahŕňať aj dlhopisy regionálnych a lokálnych autorít a ďalšie aktíva.

– V nákupoch dlhopisov budeme pokračovať, kým sa inflácia nevráti k blízkosti 2 % cieľa.

– Menový výbor bude ďalej sledovať situáciu v ekonomike a aj naďalej je pripravený zasiahnuť a použiť všetky nástroje vo svojom mandáte, ak to bude potrebné.

– HDP eurozóny v treťom štvrťroku vzrástol o 0,3 % po 0,4 % raste v predchádzajúcom kvartáli. Očakávame, že oživenie ekonomiky bude pokračovať. Domáci dopyt by mala podporovať naše opatrenia, rovnako ako opatrenia fiškálnej politiky a štrukturálnych reforiem.

Výdavky vlád sa kvôli výdavkom na utečencov zvýšia, štrukturálne reformy sú však zatiaľ zavádzané pomaly.

Zaznamenávame rozsiahlejšie geopolitická riziká, ktoré predstavujú hrozbu pre ekonomiku regiónu.

– Inflácia v novembri stagnovala na októbrovom tempe, očakávame však, že na konci roka dôjde k zvratu, spoločne s tým, ako pominie efekt nízkych cien ropy.

Mierne znižujeme odhad rastu inflácie. Tento rok ceny porastú tempom 0,1 %, budúci rok tempom 1 % (predchádzajúci odhad: 1,1 %) a v roku 2017 1,6 % tempom (predchádzajúci odhad: 1,7 %).

– Aby bola monetárna politika efektívna, musia ju sprevádzať aj ďalšie opatrenia. Miera nezamestnanosti je stále vysoká, rast produkcie nízky, je potrebné, aby vlády v jednotlivých štátoch zavádzali reformy a pomohli tak eurozóne stať sa odolnejšou voči externým šokom.

– Reálny HDP podľa našej projekcie tento rok vzrastie o 1,5 %, v budúcom roku o 1,7 % a v roku 2017 o 1,9 %.

Na minulom zasadnutí sme hodnotili, či doterajšie zlepšenie, ktoré sme pozorovali na trhoch, bolo adekvátne vzhľadom k našej politike, alebo či je potrebné ju upraviť. Oživenie ťahá spotreba, ktorá ťaží z nízkych cien ropy, ktoré zvyšujú reálny príjem domácností. Prepojenie cien ropy a inflačného očakávania sa však zmenšilo, respektíve úplne zmizlo, takže naša politika je efektívna. Otázka bola, či je efektívna dosť na to, aby sme si boli istí, že dosiahneme inflačného cieľa v horizonte, ktorý sme si naplánovali. Odpoveď bola, že áno, ale nie dostatočne. Aby som to povedal jasne rozširujeme uvoľnenú politiku preto, že funguje, nie preto, že by zlyhala.

– Obdobie nadmernej likvidity bude trvať veľmi, veľmi dlho.

– Veríme, že naše dnešné rozhodnutia adekvátne na to, aby sme dosiahli svoj inflačný cieľ.

Rozhodnutie nebolo jednomyseľné, ale súhlasila prevažná väčšina výboru.

Kvantitatívne uvoľňovanie bolo doteraz pomerne úspešné, stačí sa pozrieť na čísla. Najdôležitejšie však je to, že výrazne zlacneli úvery, zaobstarať si úver je oveľa lacnejšie, objemy úverov sa navyšujú ako v prípade domácností, tak aj firiem. Bez nášho zásahu by tempo inflácie bolo minimálne o pol percentuálneho bodu nižšie v budúcom roku a o tretinu percentuálneho bodu nižšie v roku 2017. Vplyv by bol zrejmý aj na HDP eurozóny.

– Na jar chystáme revíziu technických parametrov našej politiky.

– Oživenie je rozsiahle a konečne je ťahané spotrebou a nie len exportom.

– Dnešné rozhodnutie je odrazom diskusií a odporúčania komisií.

– Úplne vylučujem možnosť monetárneho financovania. Depozitnú sadzbu sme znížili, pretože sa ukazuje, že to ohromne vylepšuje prenos našej monetárnej politiky do reálnej ekonomiky.

– Sme viazaní svojím mandátom, rovnako ako majú mandát aj jednotlivé centrálne banky.

– Súvaha centrálnej banky je nástroj, a ako taký byť použitý na splnenie naše mandátu, čo je cenová stabilita. Otázkou teda nie je jej veľkosť, otázka je, či pomáha naplniť náš mandát.

– Členovia výboru sa dohodli, že počas siedmich dní predchádzajúcich zasadnutí výboru nebudú vo svojich prejavoch zmieňovať nič, čo by mohlo akokoľvek ovplyvňovať očakávania ohľadom nadchádzajúceho zasadnutia, a zároveň nebudú v kontakte s novinármi ani účastníkmi trhu.

– Tentoraz sme o žiadnych rizikách rozšírenie programu nediskutovali, ale to je téma, ktorú preberáme tak nejako konštantne. Čo sa týka vedľajších účinkov QE, tak nič také sme nezaznamenali. Vidíme určité lokálne riziká, ale tieto riziká nemôže napraviť zmena monetárnej politiky.

Geopolitické riziká vidíme a vnímame. Veríme svojej politike, ale nie sme samoľúbi.

Menový kurz nie je naším cieľom, napriek tomu uznávame, že je dôležitý pre rast aj cenovú stabilitu. Iste, všetko, čo urobíme, vplyv na menový kurz, rovnako tak ale čokoľvek urobí ktokoľvek iný na svete, bude to mať vplyv na menový kurz. Pri tvorbe menovej politiky tak máme na zreteli svoj mandát, čo je cenová stabilita, nie menový kurz.

 


Rast cenovej hladiny, ktorej stabilita je hlavným mandátom ECB, je stále veľmi utlmený. Inflácia v eurozóne podľa predbežných údajov Eurostatu v novembri stagnovala na októbrovom tempe 0,1 % medziročne, očakávalo sa zrýchlenie na 0,2 %. Jadrové ceny medziročne naopak výrazne spomalili rast na 0,9 % z októbrových 1,1 %, očakávalo sa zachovanie tempa na 1,1 %.

Miera nezamestnanosti sa však stále zlepšuje. V októbri klesla na 10,7 % z predchádzajúcich 10,8 % a z 11,5 % v októbri 2014. Nachádza sa tak na najnižšej hladine od januára 2012. V celej Európskej únii miera nezamestnanosti v októbri stagnovala na 9, 3 %, v októbri 2014 bola na hladine 10,1 %, nachádza sa teda najnižšie od septembra 2009.

Solídny výsledok tiež zaznamenal rast úverov, ktorý podľa údajov ECB v októbri rástol najrýchlejším tempom za takmer štyri roky. Objem úverov poskytnutých nefinančným spoločnostiam v októbri podľa ECB stúpol o 0,6 % po septembrovom náraste o 0,1 %. U pôžičiek pre domácnosti rast zrýchlil na 1,2 % zo septembrových 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy