Zisky nemeckých firiem z Ruska tento rok opäť klesli

Nemecké firmy zaznamenali v Rusku tento rok ďalší pokles príjmov. Je to odraz hospodárskej krízy, ruská ekonomika je totiž závislá od príjmov z ropy a jej ceny sa od júna 2014 prepadli o zhruba 60 %. Navyše, ruskú ekonomiku brzdia aj sankcie Západu proti Moskve za jej prístup k Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na výsledky štúdie poradenskej spoločnosti EAC.
Podľa EAC 30 veľkých nemeckých firiem, ktoré sú zahrnuté v hlavnom indexe DAX frankfurtskej burzy, vygeneruje tento rok v Rusku zisk len vo výške 15 miliárd eur. Pre porovnanie, pred dvoma rokmi dosiahli v Rusku zisk 22 miliárd eur, ktorý vlani klesol na 19 miliárd eur.
Svoj podiel na klesajúcich príjmoch z Ruska má aj devalvácia rubľa po tom, ako Západ, vrátane Európskej únie, zaviedol vlani proti Moskve hospodárske sankcie po marcovej anexii Krymu a pre podporu ukrajinských separatistov.
Medzi nemecké firmy, ktoré minulý rok dosiahli v Rusku najvyššie zisky, patria automobilky Volkswagen, Daimler a BMW, a tiež priemyselný konglomerát Siemens, energická spoločnosť Eon a výrobca chemikálií BASF.
Podľa správy EAC sa zisky nemeckých firiem v Rusku tento rok znížili o dvojciferné čísla, pričom ich ziskové marže klesli zo 7 % na v priemere 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy