Ak zapojíte emócie, robotov sa báť nemusíte

, quartz Foto: thinkstock

Ak ste v ostatnom čase častejšie počúvali správy o tom, ako vám automatizácia a roboti vezmú prácu, nadišiel čas zamyslieť sa nad touto problematikou znova.

Poradenská firma McKinsey pripravila štúdiu, v ktorej sa pozreli na 2000 jednotlivých pracovných činností. Zistili, že práca nebude automatizovaná natoľko, ako sa o tom hovorí. Autori uvádzajú, že sa treba zamerať na konkrétne povolania. Veľmi málo profesií bude automatizovaných v plnom rozsahu v blízkom alebo strednodobom horizonte. Skôr sa automatizujú len určité činnosti, čo bude vyžadovať transformáciu celých obchodných procesov. Úlohy jednotlivých ľudí sa zmenia, rovnako ako úloha bankového pokladníka s príchodom bankomatov.

Priebežné výsledky výskumu naznačujú, že až 45 % činností, ktoré tvoria našu prácu "je v súčasnosti možné automatizovať vďaka dostupným technológiám." Nie sú to len pracovné pozície s nízkym vzdelaním a nízkou mzdou, ktoré budú ovplyvnené automatizáciou, určité pracovné úlohy by roboti mohli prevziať aj od lekárov, finančných manažérov a vedúcich pracovníkov. Len pomocou technológií sa už dnes dá automatizovať viac ako 20 % pracovného času priemerného generálneho riaditeľa, tvrdí McKinsey.

Podľa správy z Oxfordskej univerzity z roku 2013 až 47 % z celkovej zamestnanosti v USA je ohrozených automatizáciou. McKinsey ponúka zjednodušený pohľad. Neskrýva potenciálne riziká väčšej automatizácie, najmä čo sa týka straty pracovných miest, ochrany osobných údajov a regulačných otázok. Podľa štúdie poradenskej firmy, by sa zamestnanci mali viac sústrediť na úlohy, pri ktorých sa vyžaduje kreativita a emócie. Napríklad finanční poradcovia by mohol tráviť menej času analýzou finančnej situácie klienta, ale viac pochopením ich potrieb a vysvetlením  kreatívnych možností. Návrhári interiérov by mohli stráviť menej času vymeriavaním, prípravou ilustrácií a objednávaním materiálov, a viac by mali venovať rozvoju inovačných konceptov založených na základe želaní klientov.

Organizačné dôsledky budú podľa štúdie enormné. Manažéri budú musieť predefinovať jednotlivé pracovné miesta aj pracovné procesy tak, aby ich organizácie dokázali využiť potenciál automatizácie čo najefektívnejšie. Samozrejme, že popri všetkých tých úžasných technologických inováciách sú niektoré veci, ktoré ľudia stále dokážu robiť lepšie ako roboty. Pre manažérov na najvyššej úrovni, ktorí sa snažia vyriešiť to všetko čo najrýchlejšie, McKinsey v štúdii radí: "na začiatku si dávajte pozor na rýchlosť a smer nasadzovania automatizácie, neskôr si určíte, kde, kedy a koľko by ste do toho mali investovať."


Aké pracovné miesta sú najviac a najmenej ohrozených automatizácie podľa Oxfordskej univerzity:

Telemarketér – pravdepodobnosť automatizácie 0.99
Recepčný – pravdepodobnosť automatizácie 0.96
Opravár bicyklov-  pravdepodobnosť automatizácie 0.94
Strážca, SBSkár – pravdepodobnosť automatizácie 0,84
Tesár – pravdepodobnosť automatizácie 0.72
Reportér – pravdepodobnosť automatizácie 0.11
Chemik  – pravdepodobnosť automatizácie 0.1
Výkonný riaditeľ –  pravdepodobnosť automatizácie 0,015
Grafický dizajnér –  pravdepodobnosť automatizácie 0,082
Terapeut chorôb z povolania – pravdepodobnosť automatizácie 0,0035


 

Súvisiace články

Aktuálne správy