Ekonomika Švédska vzrástla v 3. kvartáli omnoho výraznejšie, než sa očakávalo

Rast švédskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku mierne spomalil, no tempo rastu bolo stále dvakrát výraznejšie, než sa očakávalo. Informoval o tom portál RTTNews.
Ako uviedol švédsky štatistický úrad, hrubý domáci produkt (HDP) Švédska očistený o sezónne vplyvy vzrástol v 3. štvrťroku 2015 medzikvartálne o 0,8 % po 1-% raste v predchádzajúcom štvrťroku. Napriek spomaleniu bol však výsledok omnoho lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom len o 0,4 %.
Medziročne švédska ekonomika vzrástla v 3. kvartáli o 3,9 %. Bol to najvýraznejší medziročný rast od 1. štvrťroka 2011, keď tempo rastu dosiahlo 5,2 %.
„Vzhľadom na dnes zverejnené údaje je pravdepodobnosť, že švédska centrálna banka Riksbank v decembri opäť uvoľní menovú politiku, o niečo nižšia,“ povedala ekonómka zo spoločnosti Capital Economics Jessica Hindsová. Na druhej strane ekonómovia poukazujú na fakt, že inflácia zostáva aj naďalej v blízkosti nuly a navyše rozhodnutia Riksbank sú do veľkej miery ovplyvňované krokmi Európskej centrálnej banky (ECB). A od tej si ekonómovia sľubujú, že tento týždeň opäť prijme opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy