Stačí podpis prezidenta: Až 50 tisíc pokuta za stočenie tachometra

, týden Foto: SITA

Ak to Kiska podpíše, na Slovensku bude platiť zákaz stáčania tachometrov na ojazdených vozidlách, za jeho porušenie budú vysoké pokuty. Autobazáre by podľa zákona mali mať zakázané so stočenými automobilmi obchodovať. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý už schválil parlament. Čaká sa už len na podpis prezidenta.

Nikto nevie odhadnúť, koľko áut na slovenských komunikáciách má v súčasnosti kilometrovník s ktorým sa manipulovalo. Nejde pritom len o klamanie spotrebiteľa, ale predovšetkým sa tým ukrýva skutočný technický stav vozidiel a vplyv na bezpečnosť ako vodičov, tak aj chodcov. "Schválenie tejto novely má ďalekosiahly význam pre skultúrnenie a prečistenie slovenského trhu s ojazdenými vozidlami. Je však potrebné upozorniť na to, že dokazovanie stočenia kilometrov bude u niektorých vozidiel viac ako zložité. Najčastejšie sa totiž stáčajú vozidlá z dovozu a to ešte pred prihlásením na Slovensku, preto bude získavanie dôkazov veľmi problematické," vyjadrila sa generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová.

Návrh zákona, ktorý predniesol SMER – SD, podporila aj väčšina zástupcov opozície. Ak normu podpíše prezident, bude slovenská obchodná inšpekcia od marca budúceho roka ukladať vinníkom za pretáčanie tachometrov alebo už za samotné obstaranie pomôcok k neoprávnenej manipulácii s počítadlom prejdenej vzdialenosti vozidla pokutu vo výške 3 000 – 50 000 eur. Rovnaká pokuta bude hroziť aj predajcom vozidiel, pokiaľ záujemcom ponúknu auto s upraveným stavom tachometra, a to bez ohľadu na to, kto s tachometrom manipuloval.

"Bude potrebné, aby štát dal predajcom k dispozícii dostatočné nástroje, ktoré im umožnia jednoznačne určiť, či je stav tachometra pravdivý. Potom je tiež dôležité jasne stanoviť, aký bude ďalší osud už stočených vozidiel. Je tiež otázka, prečo zákon neobsahuje zákaz predaja takto upravených áut aj občanom, to v ňom podľa nás chýba," dodala Topolová.

Pokuta až 100 tisíc eur hrozí tomu, u koho sa počas troch rokov preukáže opakované previnenie. Podnikateľom navyše budú môcť úrady odobrať oprávnenie na podnikanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy