Do slovenského realitného trhu sa tento rok dosiaľ investovalo 170 mil. eur

Objem investícií do nehnuteľností na Slovensku dosiahol za 9 mesiacov tohto roka úroveň zhruba 170 miliónov eur. Dominantným segmentom je aj naďalej logistika a ľahký priemysel. Vyplýva to z aktuálnych údajov poradenskej spoločnosti JLL.
„Očakávané minimum na tento rok je na úrovni približne 370 miliónov eur, avšak toto číslo môže byť výrazne vyššie, berúc do úvahy počet transakcií, ktorých uzatvorenie je naplánované do konca roka 2015,“ avizoval konateľ a vedúci investičného oddelenia JLL na Slovensku Miroslav Barnáš.
V prvej polovici roka boli v logistike zaznamenané tri úspešné transakcie a v 3. kvartáli pribudli dve ďalšie. Jednou je kúpa DNV Logistics parku v Devínskej Novej Vsi developérskou spoločnosťou CTP Invest, ktorá park premenovala na CTPark Bratislava.
Druhou je odchod rakúskej firmy Immofinanz, ktorá opustila slovenský industriálny trh predajom svojho paneurópskeho portfólia priemyselných nehnuteľností spoločnosti Logicor, patriacej pod investičnú skupinu Blackstone. Slovenská časť transakcie zahŕňala LogCenter v Novom Meste nad Váhom.
Do konca roka očakáva poradenská firma uzatvorenie dvoch ďalších priemyselných transakcií a trhový sentiment podľa nej naznačuje potenciál uskutočnenia i dodatočných portfólio transakcií v roku 2016.
Okrem dvoch stredne veľkých kancelárskych transakcií, ktorých podpis predpokladá JLL v decembri tohto roka, sleduje tiež rastúci záujem investorov o prvotriedne nákupné centrá v Bratislave, ako aj o sekundárne maloobchodné nehnuteľnosti v menších regionálnych mestách.
V 3. kvartáli predala spoločnosť Pramerica menšie regionálne nákupné centrum Tulip Center v Martine luxemburskej spoločnosti s izraelským kapitálom, ktorý je v čoraz väčšej miere investovaný na Slovensku.
„Vo všeobecnosti, vplyvom dostupnosti bankového financovania naprieč Európou a externých faktorov i vo vzdialených krajinách je možné badať rastúci záujem „exotických“ investorov o investície do komerčných nehnuteľností na Slovensku. V nasledujúcom roku bude preto zaujímavé sledovať, či sa investičné ambície nových investorov naplnia a aký vplyv bude mať ich príchod na správanie domácich a etablovaných zahraničných investorov,“ uviedol Barnáš.
Miera kapitalizácie pri potenciálnych transakciách prvotriednych nehnuteľností v prvom polroku 2015 mierne poklesla a tlak na jej znižovanie očakáva JLL aj počas 4. kvartálu. K 3. štvrťroku sa výnosy prvotriednych nehnuteľností na Slovensku nachádzali na úrovni 7 % pre kancelárie, 6,5 % pre nákupné centrá a 8 % pre skladové a logistické nehnuteľnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy