Nemci si požičiavajú najvýhodnejšie v histórii, aj vďaka teroristickým útokom

, CNN Foto: SITA

Nemecko si nikdy nebolo schopné požičiavať peniaze tak výhodne ako teraz, napísal americký spravodajský server CNN. Výnosy krátkodobých dlhopisov nemeckej vlády klesli na rekordné minimum. Podľa analytikov za to sčasti môžu piatkovej teroristické útoky v Paríži.

Výnosy krátkodobých nemeckých štátnych dlhopisov boli už v zápornom pásme, ale výnosy dvojročných nemeckých dlhopisov sa nakoniec prepadli až na rekordné minimum 0,385 percenta, vyplýva z údajov agentúry Reuters. Záporný výnos znamená, že investori prichádzajú o peniaze a platia Nemecku za to, že mu môžu požičať.

Výnos neskôr stúpol späť na mínus 0,37 percenta. Stalo sa tak po nečakane slabej aukcii nemeckých cenných papierov. Berlín v nej predal štátne dlhopisy so splatnosťou dva roky v objeme vyše štyri miliardy eur. Vláda mala v pláne predať dlhopisy za päť miliárd eur. Získala však ponuky iba za 4,4 miliardy eur.

Nemecké dlhopisy sa považujú za jedny z najbezpečnejších cenných papierov na svete a investori, ktorí reagujú na politickú či ekonomickú nestabilitu, s ich nákupom často príliš neotáľajú. Väčší dopyt po nich znamená, že vláda môže ponúknuť nižšiu úrokovú sadzbu.

Útoky v Paríži, ku ktorým sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát, však podľa analytikov zvyšujú šance, že Európska centrálna banka v decembri v snahe podporiť ekonomiku a infláciu v eurozóne ohlási ďalšie nákupy štátnych dlhopisov alebo opätovné zníženie úrokových sadzieb. To by obratom viedlo k ďalšiemu poklesu výnosov.

"ECB môže pozorovať, že piatkové teroristické útoky vo Francúzsku zvyšujú nebezpečenstvo nižšieho rastu a inflácie v eurozóne, čo by mohlo mať určitý negatívny krátkodobý vplyv na ekonomickú aktivitu," napísal podľa cnn.com tento týždeň ekonóm Howard Archer zo spoločnosti IHS Global Insight.

Výnosy desaťročných nemeckých dlhopisov včera klesli o dva percentuálne body na 0,51 percenta. Počas dňa sa pritom prepadli až na 0,495 percenta, čo bolo minimum za takmer tri týždne.

Súvisiace články

Aktuálne správy