Schválili zmeny v riešení krízových situácií na finančnom trhu

Parlament schválil novelu zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu. Ministerstvo financií SR v spolupráci s Národnou bankou Slovenska pripravilo zmenu zákona, ktorým sa v roku 2015 do slovenského právneho poriadku zaviedol nový rámec prevencie a riešenia krízových situácií. Novelou sa menia aj niektoré iné zákony upravujúce oblasť finančného trhu, ako napríklad zákon o bankách, zákon o cenných papieroch a investičných službách či zákon o dani z príjmov.

Cieľom je zabezpečenie dlhodobej stability finančného sektora SR ako súčasti finančného trhu Európskej únie. Podnetmi a dôvodmi na prepracovanie zákona boli najmä diskusie s účastníkmi slovenského finančného trhu po zavedení zákona do slovenského právneho poriadku a výsledky expertných diskusií a verejných konzultácií s Európskou komisiou a Európskym orgánom pre dohľad nad bankovníctvom (EBA) k výkladu a uplatňovaniu niektorých ustanovení z eurosmernice. Európska komisia a EBA zároveň počas roka 2014 a v roku 2015 vypracovali technické štandardy a usmernenia, ktorými sa podrobnejšie upravujú jednotlivé opatrenia vyplývajúce zo smernice.

Jednou z noviniek tejto novely je aj možnosť vytvorenia registra vybraných informácií o poistných udalostiach. Účelom tohto kroku je výmena informácií nevyhnutných na overenie pravdivosti a úplnosti údajov o poistných alebo škodových udalostiach. „Možnosť vytvoriť register sa stanovuje poisťovniam, pobočkám poisťovní z iných členských štátov a pobočkám zahraničných poisťovní, ktoré jeho prevádzkovanie zveria tretej osobe,“ navrhuje sa v novele.

Novela by ako celok mala účinnosť nadobudnúť 1. januára 2016 okrem niektorých ustanovení, ktorých účinnosť sa navrhuje od 1. júla 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy