Pravda či lož? Päť najväčších mýtov o zlate

, zlaťáky.cz Foto: SITA

Voľný trh znamená množstvo priamych konkurentov. Banky budú zbrojiť voči predajcom komoditných kovov, makléri predávajúci futures budú vždy v spore s obchodníkmi predávajúcimi fyzický kov a naopak. Každý zastáva vlastnú pravdu o danom sektore.

S lídrom komoditných kovov sa spája množstvo „právd“. Záleží ale na uhle pohľadu.

Zlato je len barbarská spomienka na minulosť
Veta, ktorá sa opakuje už celé desaťročia, na základe citácie jedného z najslávnejších ekonómov 20. storočia, Johna Maynarda Keynesa. Ten v roku 1923 napísal: "zlatý štandard je už iba barbarská spomienka". Keynes týmto výrokom obhajoval legislatívu, ktorá sa snažila nabúrať obmedzujúcu moc zlata nad vládnymi výdavkami. Toto takmer mýtické proroctvo sa z časti naplnilo v tom, že reálne žiadna zo svetových mien nie je krytá zlatom. V devízových rezervách však zlato stále nájdete vo väčšine krajín sveta, ktoré s ním obchodujú na dennej báze. Ekonomická prestíž krajiny sa stále meria na základe tonáže zlata a striebra. Zlatý štandard na štátnej úrovni neexistuje, avšak prijala ho väčšina investorov ako vlastný osobný štandard, ktorý je istou zárukou proti (ne)očakávanému pádu významných svetových a domácich mien.

Zlato vám môžu zhabať, tak ako to bolo v roku 1933
Úspešný argument pre akúkoľvek banku či finančnú inštitúciu, ktorá chce bežných spotrebiteľov odlákať od nákupu cenného kovu. Konfiškácie v roku 1933 v skutočnosti predstavovali platené  vyvlastnenie, ktoré zakazovalo hromadenie zlata, nie jeho vlastnenie. Cieľom Rooseveltovej vlády bolo rozpoznať nekryté papierové peniaze, pretože si nemohol "vytlačiť zlato" pre ďalšie vládne výdavky. Od vtedy ubehlo niekoľko rokov a Washington stihol skonfiškovať rad účtov bez predchádzajúceho upozornenia. Ak by sa to teda malo v najbližšom čase opakovať, konfiškácia sa bude týkať skôr bankových účtov nežiaducich podnikateľských či politických subjektov z tretích krajín, pôsobiacich v USA či Európe.

Zlato a striebro nie sú peniaze
Zlato a striebro predstavujú bežne konvertibilný prostriedok po celom svete. Ak investor nakúpi zlato alebo striebro vo forme zliatkov či tehál, sú tieto produkty zmeniteľné predovšetkým lokálne (americké či kanadské zliatky sú likvidné v Severnej Amerike). Pri kúpe investičných mincí je likvidita celosvetová. V celej Ázii je tento fakt samozrejmosťou už dlhšie. Napr. Utah a Texas v letných mesiacoch podnikli kroky k legalizácii zlata a striebra ako bežného platobného nástroja. V ich prípade je to skôr rozšírenie portfólia ponuky platobných služieb. V prípade predovšetkým východných krajín je to skôr o istom nahradení, dolára v devízových rezervách komoditnými kovmi.

Zlato nemá žiadne praktické využitie
Elektronika, šperky, počítače, mobilné telefóny, GPS, medicína, stomatológia, technológie využívané v kozme predstavujú dlhý zoznam moderného využitia. Zlato je vynikajúci elektrický vodič, nešpiní sa a nekoroduje, odráža rádioaktívne a ultrafialové žiarenie, a pomáha brániť vzniku rakoviny. Bezkonkurenčný význam má zlato pre náboženské účely, významné obrady. Neplatí teda známe Buffetovo tvrdenie, že zlato slúži len pre to, aby bolo vykopané z jedného a následne vhodené do nového hrobu.

Zlato sa nedá vytvoriť v laboratóriu
Poznáme to z rozprávok či filmov, starí alchymisti sa snažia potešiť svojho kráľa a pokúšajú sa pretvoriť olovo a iné kovy na zlato. No bez úspechu. Je ale dokázané, že zlato sa dá vytvoriť v jadrových laboratóriách s použitím atómového urýchľovača častíc. Náklady na túto výrobu sa blížia k 10 000 dolárov za uncu, navyše takto vyrobený kov je mierne rádioaktívny. Ďaleko "výhodnejšie" by bolo pre medzinárodné banky vytvoriť zlato z papiera a to predajom pohľadávok fyzického zlata vo forme futures, opcií a fondov obchodovaných na burze. Takto vytvorený syntetický zlatý papier je preferovanou metódou na stláčanie cien zlata a striebra na burze. Tento systém bude fungovať dovtedy, kým banky nebudú môcť dodať fyzický kov. Analýza Gold Trust poukazuje na neuveriteľný nepomer medzi fyzickou a papierovou uncou zlata, 1: 180. Otázkou zostáva, ako dlho takto nastavený systém môže vydržať. Snáď nebude platiť stará pravda, že "papier znesie všetko".

Súvisiace články

Aktuálne správy