Nemecký súkromný sektor v októbri ďalej expandoval

Zložený index nákupných manažérov podľa finálnych údajov agentúry Markit posilnil na 54,2 bodu zo septembrových 54,1 bodu

Nemecký súkromný sektor v októbri ďalej napredoval. Zložený index nákupných manažérov (PMI) mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle a službách podľa finálnych údajov, ktoré zverejnila v stredu agentúra Markit, posilnil na 54,2 bodu zo septembrových 54,1 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa udržal 30. mesiac v rade. Výrobné odvetvie a služby tvoria spolu viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky.

 

Podľa údajov, ktoré zverejnila agentúra Markit v pondelok, nemecký spracovateľský priemysle v októbri pokračoval v miernom raste. To naznačuje, že ekonomika zatiaľ odoláva následkom emisného škandálu automobilky Volkswagen a spomalenia hospodárskeho rastu v Číne. K celkovému rastu prispeli najmä výrobcovia spotrebných tovarov, na základe čoho možno usudzovať, že súkromná spotreba bude kľúčovým motorom hospodárskeho rastu v tomto roku. Podľa aktuálnych odhadov vlády v Berlíne by mala nemecká ekonomika v tomto aj budúcom roku posilňovať tempom 1,7 až 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy