Rast výrobného sektora v USA bol v októbri len minimálny

Výrobný sektor v USA v októbri expandoval len minimálne a takmer stagnoval. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Index nákupných manažérov inštitútu ISM pre americký výrobný sektor v októbri klesol na 50,1 bodu z 50,2 bodu v septembri. Index je aktuálne na najnižšej úrovni od mája 2013 a len tesne nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. Experti počítali so znížením indexu až na 50 bodov.
Ekonomika USA sa počas leta spomalila, keď v 3. kvartáli medziročne vzrástla o 1,5 %. Napriek tomu sa blíži začiatok sprísňovania menovej politiky. Americká centrálna banka (Fed) bude v decembri rozhodovať o tom, či po takmer desiatich rokoch ukončí politiku nulových úrokových sadzieb.
Mierne zníženie indexu v októbri odráža pokles zamestnanosti vo výrobnom sektore, keď príslušný index padol na 47,6 bodu z 50,5 bodu v septembri. Naopak rast nových objednávok sa zrýchlil, keď príslušný index stúpol na 52,9 bodu z 50,1 bodu v septembri. Index produkcie sa zvýšil na 52,9 bodu z 51,8 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy