Kurz eura stagnuje na úrovni 1,1040 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes stagnoval. Informovala o tom agentúra DPA. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1040 USD, to znamená, že len pri nepatrne vyššom kurze ako ráno.

Kurz spoločnej európskej meny dnes stagnoval. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1040 USD, to znamená, že len pri nepatrne vyššom kurze ako ráno. Výrazne posilnila turecká líra. Dôvodom je, že doterajšia vládnuca strana AKP sa stala jasným víťazom víkendových parlamentných volieb. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1032 (v piatok: 1,1017) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9065 (0,9077) eura.
Na trhu sa hovorilo o tom, že obchodovanie medzi eurom a dolárom nemá aktuálne jasné smerovanie. Makroekonomické údaje nepriniesli žiadne citeľné impulzy. V eurozóne sa zlepšila nálada v priemysle, v USA sa naopak mierne zhoršila. Podľa víkendových vyjadrení prezidenta ECB Maria Draghiho zostáva „otvorenou otázkou“, či centrálna banka čoskoro ešte viac uvoľní menovú politiku, ako sa vo všeobecnosti očakáva. Rovnako je neisté, či americká centrálna banka (Fed) začne ešte tento rok zvyšovať úrokové sadzby.
Dnešným víťazom na devízovom trhu je turecká líra. Voči doláru rovnako ako euru posilnila o 3 %. Rozhodujúce bolo, že strana AKP, ktorú založil prezident Recep Tayyip Erdogan, získala vo víkendových parlamentných voľbách absolútnu väčšinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy