Euro v pondelok posilnilo voči doláru aj jenu

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro v pondelok posilnilo voči doláru aj jenu“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 2. novembra (SITA, Reuters) – Euro v pondelok posilnilo po tom, čo prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi počas víkendu naznačil, že banka môže na svojom decembrovom zasadnutí rozšíriť ponuku stimulačných opatrení. Časť investorov to podľa agentúry Reuters vyhodnotila ako vyvážený postoj k menovej politike.

Úvahy, či podporiť rast cien v eurozóne vystupňovaním nákupov dlhopisov, označil za správne aj ďalší vysoký predstaviteľ ECB Ewald Nowotny. Upozornil však, že akékoľvek rozhodnutie v tejto oblasti bude potrebné veľmi starostlivo zvážiť. Spoločnú menu podporil aj októbrový prieskum medzi nákupnými manažérmi, ktorý poukázal na ďalšie mierne zlepšenie aktivity v spracovateľskom odvetví eurozóny.

Euro voči doláru posilnilo o 0,15 % na 1,1020 USD/EUR a voči japonskému jenu o 0,1 % na 132,85 JPY/EUR. Dolár oproti jenu stagnoval na hodnote 120,62 JPY/USD a dolárový index klesol o 0,1 % na 96,85 bodu. Stredoeurópske meny oproti euru oslabili. Maďarský forint klesol o 0,59 % na 312,300 HUF/EUR, poľský zlotý oslabil o 0,27 % na 4,255 PLN/EUR a hodnota českej koruny sa znížila o 0,08 % na 27,099 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy