Nemecko s potešením prijalo výsledky testov gréckych bánk

Nemecké ministerstvo financií ďalej uviedlo, že nemecká vláda musí posúdiť plány gréckych bánk a uvidí, ako na ne zareaguje Európska centrálna banka.

Nemecko teší skutočnosť, že nedostatok kapitálu v gréckych bankách je menší, ako sa pôvodne očakávalo. Vyplýva to z pondelkového stanoviska nemeckého ministerstva financií. „Je potešujúce… že kapitálové požiadavky nepresahujú 25 mld. eur, ktoré sú odsúhlasené,“ uvádza sa v stanovisku nemeckého ministerstva financií. Rezort ďalej uviedol, že nemecká vláda musí posúdiť plány gréckych bánk a uvidí, ako na ne zareaguje Európska centrálna banka.

Tretí balík pomoci pre Grécko od medzinárodných veriteľov bude pravdepodobne menší ako pôvodne predpokladaných 86 mld. eur. Záťažové testy Európskej centrálnej banky totiž ukázali, že grécke banky budú na svoju rekapitalizáciu potrebovať vyše 14 mld. eur. V rámci sumy 86 mld. eur sa pôvodne počítalo s tým, že na rekapitalizáciu bánk sa použije 25 mld. eur. „Celkový nedostatok kapitálu… v gréckych bankách klesol výrazne v rámci rezervy 25 mld. eur, ktorú Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) vyhradil na rekapitalizáciu bánk,“ uviedol ESM vo svojom stanovisku.

Súvisiace články

Aktuálne správy