Sektory priemyslu Poľska, ČR a Maďarská posilňujú

Indexy nákupných manažérov ukázali, že v priemyselných odvetviach Poľska, Česka a Maďarska v októbri stúpol počet zamestnancov, produkcia aj objem nových objednávok

Rast aktivity priemyselných sektorov v strednej Európe sa v októbri udržal na silnej úrovni napriek spomaleniu ekonomiky Číny a obavám zo zvýšenia úrokov v USA. Firmy zväčšili počet zamestnancov a produkciu a prílev nových objednávok sa zrýchlil. Vyplýva to z indexov nákupných manažérov (PMI) priemyselných sektorov Poľska, Česka a Maďarska, ktorých októbrovú hodnotu zverejnili v pondelok.
PMI poľského priemyselného odvetvia stúpol na 52,2 bodu zo septembrových 50,9 bodu, čiže sa ešte výraznejšie dostal nad hranicu 50 bodov, ktorý oddeľuje rast sektora od jeho poklesu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že posilní miernejšie, a to na 51,5 bodu. PMI českého priemyslu síce v októbri klesol, ale stále zostal na silnej úrovni 54 bodov. V septembri bol vo výške 55,5 bodu.

PMI maďarského priemyslu, ktorý sa zostavuje na základe inej metodiky, v októbri oslabil na 55,3 bodu zo septembrových 55,8 bodu. Podindex produkcie však bol na štvrtej najvyššej úrovni v mesiaci október za posledných 20 rokov. „Indexy nákupných manažérov ukazujú, že stredná Európa má slušné základy pre hospodársky rast,“ povedal Peter Attard Montalto, ekonóm pre nové trhové ekonomiky v spoločnosti Nomura.

Súvisiace články

Aktuálne správy