RÚ odmieta spochybnenie kontroly 4. mobilného operátora

Licencia pre štvrtého mobilného operátora je naďalej právoplatná.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) odmieta medializované vyjadrenia, ktorými sa spochybňuje regulačný prístup pri kontrole povinností štvrtého mobilného operátora 4ka, ktorý vychádza zo spolupráce firmy SWAN a Slovenskej pošty. Informoval o tom hovorca RÚ Roman Vavro. "RÚ trvá na svojom právnom názore, že hodnotenie výsledkov kontroly a namietanie použitého regulačného prístupu nepatrí do pôsobnosti prokuratúry. Štátny dohľad nad elektronickými komunikáciami vykonáva RÚ," upozornil Vavro. Zároveň dodal, že licencia štvrtého mobilného operátora je naďalej právoplatná.

 

Regulačný úrad má v súčasnosti povinnosť preskúmať správnosť pridelenia licencie operátorovi na používanie frekvencie na Slovensku a na základe jej preskúmania má vo veci rozhodnúť. Povinnosť mu ukladá rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý rozhodol v prospech Krajskej prokuratúry v Bratislave. Krajská prokuratúra podala žalobu na nového operátora, lebo sa domnieva, že operátor neprešiel dôslednou kontrolou zo strany regulačného úradu.

Vavro poznamenal, že štátne orgány, orgány územnej samosprávy, iné orgány verejnej moci ani ďalšie osoby nesmú ovplyvňovať RÚ pri vykonávaní regulačnej a cenovej pôsobnosti. "Regulačný úrad tiež poukazuje na skutočnosť, že pridelenie frekvencií pre štvrtého mobilného operátora, ako aj pre ostatných operátorov prebehlo v rámci transparentného postupu podľa platných právnych predpisov výberovým konaním, ktorého výsledkom bolo vydanie individuálnych povolení, takzvané pridelenie frekvencií," konštatoval Vavro.

Regulačný úrad opakovane uvádza, že pri všetkých kontrolách dodržiava štandardný postup, ktorý je výlučne v intenciách zákona. V prípade kontroly štvrtého mobilného operátora išlo o rovnakú kontrolu a regulačný prístup, ako pri preverovaní používania frekvencií ostatnými subjektmi. Ako Vavro dodal, regulačný úrad zatiaľ nemá k dispozícii rozhodnutie Najvyššieho súdu SR a ani nebol o jeho obsahu oficiálne informovaný.

Súvisiace články

Aktuálne správy