ČEZ neuvažuje o predaji svojho podielu v JESS

Podľa hovorkyne českej energetickej skupiny ČEZ Barbory Půlpánovej spoločnosť JESS ani jej akcionári nerokujú o predaji akcií ani vstupe ďalšieho partnera.

Česká energetická skupina ČEZ v súčasnosti neuvažuje o predaji svojho 49-percentného podielu v Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS). Český investor tak naďalej pokračuje spolu so štátnou Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou (JAVYS) v projekte výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Pre portál vEnergetike.sk to potvrdila hovorkyňa českej skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Podľa nej v súčasnosti nie je aktuálny ani príchod tretieho investora do projektu. „Spoločnosť JESS ani jej akcionári nerokujú o predaji akcií ani vstupe ďalšieho partnera,“ uviedla Půlpánová v reakcii na nedávnu návštevu čínskej spoločnosti China General Nuclear Power Corporation (CGN), ktorá sa o projekt výstavby novej bohunickej elektrárni zaujímala. Projekt výstavby novej jadrovej elektrárne na Slovensku podľa Půlpánovej pokračuje podľa stanoveného harmonogramu a v súčasnosti sa pracuje na projektových činnostiach.

Projekt novej jadrovej elektrárni v Bohuniciach je v súčasnosti v procese posudzovania vplyvu na životné prostredie (EIA). S jeho ukončením sa počíta na konci prvého štvrťroku budúceho roka. Projekt už má za sebou verejné prerokovanie správy o hodnotení vplyvu novej jadrovej elektrárne na životné prostredie vo Veľkých Kostoľanoch. Predseda predstavenstva JESS Ján Červenák na ňom informoval, že spoločnosť očakáva stavebné povolenie v roku 2021, uvedenie elektrárne do skúšobnej prevádzky v roku 2027 a do trvalej prevádzky v roku 2029. Nová elektráreň má mať jeden blok tretej generácie s výkonom do 1 700 megawattov. Podľa pôvodných plánov by mala nová jadrová elektráreň stáť od 4 do 6 miliárd eur.

Projekt výstavby novej atómovej elektrárne pripravuje spomínaná spoločnosť JESS. V nej má 51-percentný podiel štát prostredníctvom štátnej akciovky JAVYS, zvyšok akcií vlastní česká skupina ČEZ. Skupina ČEZ chcela z projektu vycúvať. Ministerstvo hospodárstva SR dlho rokovalo s ruskou firmou Rosatom, ktorá mala záujem Čechov v projekte vystriedať. Rokovania medzi štátom a ruským investorom však boli koncom roka 2013 ukončené. Rokovania skončili neúspechom zrejme pre jednu z požiadaviek ruského investora. Údajne išlo o garanciu výkupných cien elektriny vyrobenej v novej jadrovej elektrárni. S touto podmienkou ministerstvo nesúhlasilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy