Čínsky sektor služieb rástol v októbri najpomalšie za posledných sedem rokov

Čínsky sektor služieb pokračoval v októbri v raste, no tempo rastu bolo najslabšie za posledných približne sedem rokov. Oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu tak opäť zvyšujú neistotu z ďalšieho vývoja čínskej ekonomiky, keďže aj údaje z výrobného sektora boli horšie, než sa očakávalo. Informovala o tom agentúra Reuters.
Index nákupných manažérov (PMI) pre čínsky sektor služieb dosiahol v októbri 53,1 bodu. Na porovnanie, v predchádzajúcom mesiaci dosiahol index 53,4 bodu. Októbrový údaj síce znamená aj naďalej solídne tempo rastu, keďže rast sektora od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, no je to najpomalší rast od konca roku 2008.
Pre čínsku vládu to znamená ďalší nepriaznivý údaj po tom, ako čínsky štatistický úrad oznámil, že aktivita vo výrobnom sektore v októbri klesla, už tretí mesiac po sebe. Ekonómovia pritom očakávali, že pokles sa zastaví. PMI pre výrobný sektor Číny dosiahol po septembri aj v októbri 49,8 bodu, pričom ekonómovia očakávali zlepšenie indexu na 50 bodov.
Najnovšie údaje z vývoja čínskej ekonomiky ukázali, že v 3. kvartáli vzrástla ekonomika medziročne o 6,9 %. Prvýkrát od finančnej krízy tak bolo tempo rastu slabšie než 7 %.
S cieľom podporiť rast ekonomiky Čína od novembra minulého roka už šesťkrát znížila úrokové sadzby a počas tohto roka štyrikrát skresala aj povinné minimálne rezervy čínskych bánk. Najnovšie úrokové sadzby aj povinné minimálne rezervy znížila koncom októbra. Okrem toho Peking zvýšil výdavky na infraštruktúrne projekty a s cieľom oživiť trh s nehnuteľnosťami zmiernil obmedzenia v oblasti nákupu domov.

Súvisiace články

Aktuálne správy