Španielske hospodárstvo spomalilo medzikvartálny rast

Španielska ekonomika v treťom kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku posilnila o 0,8 %. V druhom kvartáli sa zväčšila o 1 %.

Španielska ekonomika v treťom kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku posilnila o 0,8 %. V porovnaní s aprílom až júnom, kedy sa zväčšila o 1 %, tak spomalila tempo medzikvartálneho rastu. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnil v piatok štatistický úrad krajiny. V medziročnom porovnaní hospodársky rast zrýchlil na 3,4 % z úrovne 3,1 % v druhom štvrťroku.

Oživenie ekonomiky patrí medzi hlavné argumenty vlády premiéra Mariana Rajoya pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v krajine uskutočnia o niekoľko týždňov. Prieskumy verejnej mienky favorizujú jeho stredo-pravú Ľudovú stranu, podpora však zďaleka nepostačuje na vytvorenie parlamentnej väčšiny. Rajoyova vláda počas hlbokej recesie zaviedla rozsiahle výdavkové škrty. Veľkým problémom z pohľadu voličov zostáva nezamestnanosť, ktorá je s mierou 21,2 % po Grécku druhá najvyššia v celej Európskej únii.

Rajoyova vláda prognózuje, že španielska ekonomika za celý rok 2015 posilní o 3,3 % a v roku 2016 o ďalšie 3 %. Očakávania väčšiny ekonómov sú podľa agentúry Reuters skromnejšie. Odhad budúcoročného rastu označila za príliš optimistický aj Európska komisia. Tá upozornila, že vláda nedostatočne zohľadnila spomalenie na rozvíjajúcich sa trhoch, čo môže mať negatívne dopady na španielsky export.

Súvisiace články

Aktuálne správy