Tempo rastu ekonomiky v USA sa v 3. kvartáli spomalilo na 1,5 %

Tempo rastu ekonomickej aktivity v USA sa v 3. kvartáli prudko spomalilo. Firmy totiž pribrzdili dopĺňanie zásob, aby sa zbavili ich veľkého objemu. Solídny domáci dopyt však môže presvedčiť americkú centrálnu banku (Fed), aby už v decembri zvýšila úrokové sadzby. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa za tri mesiace od júla do konca septembra medziročne reálne zvýšil o 1,5 % po 3,9-% náraste v predchádzajúcom kvartáli, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s nárastom o 1,7 %.
Experti však predpokladajú, že pribrzdenie ekonomiky z dôvodu slabého dopĺňania zásob je len dočasné a tempo rastu sa v poslednom štvrťroku opäť zrýchli vzhľadom na silné domáce fundamenty.
Fed po skončení svojho dvojdňového zasadnutia v stredu večer (28. 10.) popísal rast ekonomiky ako mierny a priamo signalizoval, že na svojom decembrovom zasadnutí bude uvažovať o zvýšení úrokových sadzieb. Kľúčový úrok v USA sa nachádza na historickom minime 0 % až 0,25 % od decembra 2008.
Americká ekonomika má problém udržať si vyššie tempo rastu od skončenia recesie z rokov 2007 až 2009, keď sa jeho priemerné ročné tempo nedokáže dostať nad úroveň 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy