Počas troch mesiacov zmizli miliardy: Deutsche Bank spadla do rekordnej straty

, ČTK Foto: SITA

Deutsche Bank, najväčší bankový dom v Nemecku, prekonala v treťom štvrťroku rekordných šesť miliárd eur. Vysokú stratu spôsobili jednak veľké odpisy v divízii investičného bankovníctva, ale aj odpisy drobných bankových služieb Postbank.

Za prepážkami a v kanceláriách Deutsche Bank v súčasnosti pracuje okolo 100 tisíc ľudí.

Nový šéf John Cryan podniká drastické kroky, podľa The Financial Times zruší Deutsche Bank celkovo 30 000 pracovných miest. Malo by to byť 9000 prepustených vlastných zamestnancov, 6000 konzultantov, ktorí radia banku a 15000 zo svojej dcérskej spoločnosti Postbank. Avšak, Wall Street Journal hovorí o 36 000 zamestnancoch, CNBC  o 15 000 a Bloomberg 26 000 pracovných miest. Reuters pridal ďalšiu sadu čísiel do tohto mixu a uviedol že výpoveď dostane 9000 pracovníkov na plný úväzok a 6000 z externých pozícií, okolo 20 000 pracovných miest sa zruší predajom divízie Postbank.

Najväčšia nemecká banka obmedzí tiež svoje medzinárodné aktivity, úplne sa stiahne z desiatich krajín. Napríklad z Dánska, Mexika, Argentíny a Čile, píše agentúra DPA.

Deutsche Bank sa totiž nedarí obnoviť ziskovosť po korupčnom škandále, kedy niekoľko jej zamestnancov manipulovalo s kľúčovými úrokovými sadzbami. Banka v dôsledku toho musela zaplatiť americkým a britským úradom rekordných 2,5 miliardy dolárov a tiež prepustiť sedem ľudí, ktorí sa na manipuláciách podieľali. Pokuta samotná Deutsche Bank príliš nebolela, oveľa horšie bolo, že utrpela jej dobrá povesť.

Kľúčovej úrokovej sadzby bývajú nastavované tak, že svoje úrokové sadzby poskytne do systému niekoľko dodávateľov a následne sa automaticky počíta. Tým, že nielen Deutsche Bank, ale aj ostatné banky mali svoje záujmy, ktoré uprednostňovali pred záujmami ostatných klientov, s tými úrokovými sadzbami manipulovali smerom, ktorý im vyhovoval. Vďaka tomu znižovali priemernú úroveň, čo sa mohlo prejaviť v cenách hypoték, spotrebiteľských úverov a ďalších inštrumentov, ktoré sú naviazané na výšku úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy