Europoslanci súhlasili: Roaming končí v roku 2017, hovory zlacnejú už od budúcej jari

, ČTK Foto: SITA

Už od jari budúceho roka nebudú smieť poplatky za roaming presiahnuť päť eurocentov za minútu volania, dva centy za textové správy SMS či päť centov za použitie 1 MB internetu v mobile. Od polovice júna 2017 roamingové poplatky skončí úplne. Rozhodnutie poslancov neúnavne kritizujú telekomunikačné firmy.

Poplatky za volania mobilným telefónom v zahraničí budú v rámci krajín Európskej únie od leta 2017 zakázané. V konečnom hlasovaní to potvrdil Európsky parlament.

"Bezpochyby sme urobili ďalší krok k odstráneniu vnútorných bariér voľného pohybu služieb a osôb," uviedla španielska europoslankyňa za poslanecký klub ľudovcov Pilar del Castillová, ktorá návrh prevádzala konaním v Európskom parlamente.

Zrušenie roamingových poplatkov vyvolalo kritiku v telekomunikačnom sektore aj u niektorých poslancov Európskeho parlamentu. Príčinou sú obavy z poklesu príjmov. Podľa niektorých názorov by mobilní operátori mohli zrušenie roamingových poplatkov kompenzovať všeobecným zdražovaním svojich služieb.

Nové nariadenie obsahuje aj prvky súvisiace s princípom takzvanej neutrality siete. To je koncept, podľa ktorého by sa mal obsah na internete dostať ku všetkým jeho užívateľom rovnako rýchlo. Spoločnosti, ktoré ponúkajú prístup k internetu, tak podľa nového zákona budú musieť zaobchádzať so všetkými dátami rovnako. "Vďaka novej dohode bude EÚ jediným regiónom na svete, ktorý zákonom zaručuje otvorený internet a neutralitu sietí," uviedla del Castillová.

"Všetci štyria mobilní operátori na Slovensku tak budú musieť v prechodnom období od apríla 2016 do júna 2017 postupne znižovať až úplne zrušiť všetky poplatky spojené s roamingovým vyžívaním mobilnej siete," reagovala europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Pre občanov to podľa jej slov bude znamenať v niektorých prípadoch až štvornásobné zníženie cien hovorov a dát. Zrušenie poplatkov je podľa europoslankyne jedným z ďalších krokov zjednocovania Európy. Pre používateľov je to podľa nej výrazné zlacnenie služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy