Pre niekoho úžasné, pre iného katastrofa: Vzali by ste prácu z domu?

, The Atlantic Foto: thinkstock

Práca z domova môže zvýšiť spokojnosť zamestnancov a znížiť firemné náklady. Môže mať ale aj negatívny dopad. Hlavne na zamestnanca.

Viac ako rok som pracoval takmer výhradne z môjho malého bytu. Okrem návštevy kancelárie tak raz za šesť týždňov, bol môj pracovný harmonogram ponechaný na mojom vlastnom rozhodnutí. V niektorých dňoch som si toho vzal viac, keď sa darilo, pekne to odsýpalo a mal som celé popoudnie pre seba. Ale boli aj dni, keď práca z domu znamenala pracovný čas od kedy som sa prebudil až do skorých ranných hodín nasledujúceho dňa. Bez prestávok. Zdanlivo sa môj život scvrkol na celé dni zaplnené prácovnými povinnosťami.

Zatiaľ čo v mojom prípade sa určite prejavil nedostatok sebadisciplíny pri celodennom horúčkovitom rozvrhu, nedávny dokument za ktorým sú profesori Tammy D. Allenová, Timothy D. Golden, a Kristen M. Shockleyová, ukazuje, že moje skúsenosti s prácou z domu nie sú vôbec nezvyčajné. Podľa štúdie v roku 2014 pracovalo asi 25 miliónov ľudí na diaľku minimálne jeden deň mesačne. A väčšina mala z toho zmiešané pocity.

Práca z domu má niektoré jednoznačné výhody. Umožňuje zamestnancom vybrať si, kde a ako budú fungovať. Dokáže zvýšiť lojalitu zamestnancov a priniesť uspokojenie z práce, rovnako môže znížiť aj fluktuáciu. Tí, ktorí majú možnosť pracovať z domáceho prostredia tvrdia aj to, že majú menej stresu a necítia sa natoľko vyčerpaní. Podľa štúdie pracovníci na diaľku majú tendenciu získať vyššie hodnotenie za svoju výkonnosť. A zoznam pokračuje: ak ľudia nepracujú v kancelárii spoločnosti znamená to viac príležitostí pre tých, ktorí by museli za prácou dochádzať a pre osoby so zdravotným postihnutím. To môže pomôcť životnému prostrediu, pretože stále viac ľudí by eliminovalo zdĺhavé dorpavné presuny kvôli práci.

No a na druhej strane sú tu niektoré tienisté stránky. Hoci pracovníci získavajú väčšiu kontrolu nad svojim časom, veľa ľudí, ktorí volia prácu z domu zistia, že dostať do rovnováhy prácu s osobným životom nie je vôbec jednoduché. Najmä ak nejestvuje žiadne fyzické oddelenie pracovného priestoru od toho rodinného. Nakoniec sa všetko prelína, čo môže viesť k stresovým situáciám. Štúdia zistila, že keď sa pozrieme na pracovno-rodinné konflikty, práca na diaľku nič nerieši. Výskumníci naznačujú, že to môže byť pravda, pretože keď sa jedinci rozhodnú pracovať z domu, automaticky sa od nich očakáva, že sa budú viac angažovať pri rodinných povinnostiach. Budú robiť spoločnosť opravárovi, preberú domáce úlohy s deťmi, pribudnú aj určité domáce práce, a to môže vytvárať napätie, najmä v prípade, ak je nutné sa venovať práci s plnou vážnosťou. Ale výskumníci tiež poznamenali, že ak si ľudia zvolia prácu na diaľku na dlhšie ako jeden rok, tieto konflikty sa postupne pretavia do každodennej rutiny a vytvoria sa v rámci rodiny nechcené hranice.

Najväčší krtici práce na diaľku tvrdia, že môže zvýšiť pocit izolácie. To môže mať vplyv ako na pocity samotného zamestnanca, ale prenáša sa to aj na prácu a osobný život. Štúdia zdôrazňuje, že zatiaľ nie sú relevantné údaje o tom, ak dokáže práca z domu ovplyvniť mzdu a rôzne bonusy, čo je dôvod, prečo mnohí zamestnanci pri ponúknutí takejto možnosti váhajú. Nemať kolegovia okolo seba môže mať tiež vplyv na vnímanie záväzku a tlmiť kreativitu, ktorá prichádza z náhodných interakcií na pracovisku.

Takže čo vlastne prevláda, pozitíva alebo negatíva? Je to na zváženie, ale frekvencia a umiestnenie práce na diaľku môže rovnováhu narušiť. Pracovná spokojnosť sa zvýšila u ľudí, ktorí pracovali na diaľku asi dva pracovné dni v týždni. Pri ďalších dňoch už spokojnosť stagnovala. Štúdia tiež zistila, že najväčšia produktivita sa ukázala u tých, ktorí mali možnosť výberu pracovného miesta, napríklad ak si mohli vybrať zdieľanú satelitnú kanceláriu, prácu z domu, alebo coworking priestory. V porovnaní s touto skupinou boli tí, ktorí pracovali výhradne z pohodlia domova menej produktívni. To naznačuje, že umožniť pracovníkom stráviť niektoré pracovné dni, ale nie všetky, mimo kanceláriu, by mohlo byť výhodné pre obe strany.

Žiaľ najväčším negatívom práce z domu je dnes predovšetkým to, že mnohé pracovné programy na diaľku sú zatiaľ len počiatočnej fáze. Zamestnanci aj zamestnávatelia zatiaľ ešte celkom dobre nevedia, ako by dokázali úspešne spolupracovať, keď nie sú v rovnakom čase v rovnakom priestore.

Súvisiace články

Aktuálne správy