Prepad cien ropy: Saudskej Arábii hrozí nebezpečenstvo, peniaze jej dôjdu do piatich rokov

, quartz;CNBC;roklen Foto: SITA

Saudská Arábia má asi 650 miliárd dolárov v devízových rezervách, aby mohla vydržať prepad cien ropy. Ale pri súčasnej miere výdavkov, to nebude trvať dlho, a zásoby sa vyčerpajú.

Podľa nedávnej správy MMF, pokles cien ropy zo zhruba 100 dolárov za barel v roku 2014 na tohtoročných 45 za barel už stála vývozcov ropy na Blízkom východe tento rok zhruba 360 ​​miliárd dolárov. Bez drastického zásahu sa niektoré krajiny dostanú do piatich rokov do ohrozenia, vyčerpajú svoje hotovostné rezervy. "Okrem Kuvajtu a Katara a Spojených arabských emirátov, hrozí ostatným exportným krajinám, že vôli súčasnej politike skončia do piatich rokov, pre veľkým fiškálny deficit," varuje MMF vo svojej správe z 15. októbra.

Saudská Arábia je v regióne najväčším vývozcom ropy, je tak obzvlášť zraniteľná, pretože 90 % svojich príjmov pochádza z exportu z ropného sektora. Krajina sa spolieha na svoje rezervy, ktoré by mohla využiť na pomoc pri financovaní verejných výdavkov. Doteraz už minula z týchto rezerv viac ako 70 miliárd dolárov, kvôli poklesu cien ropy, ktoré sa prepadli v minulom roku.

Pokles cien ropy už doviedol Saudskú Arábiu, aby zvýšila schodok v dôsledku zachovania vysokých verejných výdavkov. MMF uvádza, že sa očakáva, že krajina dosiahne rozpočtový deficit vo výške 21,6 % HDP v tomto roku, predpoveď na rok 2016 je 19,4 %. Pre porovnanie, vlani dosiahol schodok 3,4 % HDP. S objemom peňažných zdrojov klesá aj zamestnanosť, a to predovšetkým v radoch mladých ľudí.

„Vzhľadom k tomu, že je pravdepodobné, že sa cena ropy bude vytrvalo držať nízko, vývozcovia ropy budú musieť upraviť svoje výdavkové a príjmové politiky na zabezpečenie fiškálnej udržateľnosti, pre dosiahnutie medzigeneračnej spravodlivosti, a postupne prestavať priestor pre politické manévrovanie… Plánované úpravy vo väčšine krajín Stredného východu a severnej Afriky vyvážajúcich ropu sú v súčasnosti nedostatočné na riešenie veľkej fiškálnej výzvy,“ píše sa v stanovisku MMF. „Pokles cien ropy už prekonal potrebu štrukturálnych reforiem, ktoré presunuli stred záujmu od verejného sektora smerom k tomu súkromnému. Kým bude domáca nezamestnanosť tak vysoká a počet ekonomicky aktívnych stále porastie, vláde nezostane nič iné, než sa zamerať na reformy ovplyvňujúce súkromný sektor, ktorý krajinu dokáže naviesť iným smerom, než je ropný priemysel," mienia autori štúdie.

Čo však dokáže nahradiť príjem čiernej komodity v krajine, kde je ekonomika postavená na rope? Podľa expertov a ekonómov, ktorých oslovil server CNBC by to mohol byť cestovný ruch.

"Turizmus je druhým najdôležitejším ekonomickým sektorom v rámci Kráľovstva," povedal pre server CNBC Fadl Saab Al Bu Ainaian, ekonóm saudskej organizácie Commission for Tourism and National Heritage. "Aj napriek doteraz malému podielu na národnom produkte, čo dnes zodpovedá približne 2,7 %, budúce plány dokazujú, že by sa toto číslo mohlo ešte zvýšiť. Vo výsledku by tak cestovný ruch mal zaradiť medzi tie oblasti, ktoré najviac prispievajú k tvorbe nových pracovných miest a investičných príležitostí," dodal. Podľa prepočtov CNBC získava saudská ekonomika zhruba 21,3 miliardy dolárov výhradne z turizmu, pričom do tohto čísla nie sú započítaní pútnici, ktorí sa každoročne vydávajú na púť do Mekky.

Saudská Arábia má výhodu predovšetkým v tom, že je "epicentrom" náboženského turizmu. Aj napriek tomu ale stále pretrváva snaha prilákať do krajiny "nenábožensky " založených turistov. Napríklad púť do Mekky je obvykle spätá s niekoľkými desiatkami obetí, ktoré boli ušliapané v snahe dostať sa k svätému miestu čo najbližšie. V tejto súvislosti sa meno krajiny u "nenábožensky" zmýšľajúcich  ľudí veľmi pozitívne nepresadzuje.

Z hľadiska "komerčného" priemyslu Saudská Arábia stále zaostáva napríklad za Spojenými arabskými emirátmi. Mestá, ako je Dubaj či Abú Dabí, sú v porovnaní s inými náboženskými miestami stále u zahraničných turistov miestom číslo jeden. Aj vďaka nim má ale saudská vláda motiváciu reštrukturalizovať svoju politiku tak, aby aj ten najmenší záchvev ceny ropye nemal taký vplyv na štátnu pokladňu, ako mal doteraz.

Súvisiace články

Aktuálne správy