Deficit verejných financií EÚ v druhom kvartáli klesol

Deficit verejných financií Európskej únie v druhom štvrťroku sa medzikvartálne znížil na 2,4 % hrubého domáceho produktu z úrovne 2,5 % HDP

Sezónne upravený deficit verejných financií eurozóny v druhom kvartáli tohto roka bol priemerne na úrovni 2 % hrubého domáceho produktu (HDP), čiže klesol oproti januáru až marcu, kedy bol vo výške 2,1 % HDP. V rámci celej Európskej únie bol deficit verejných financií v druhom kvartáli priemerne na úrovni 2,4 %, čiže klesol z hodnoty 2,5 % HDP, na ktorej bol v prvom štvrťroku. Informoval o tom v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Celkové vládne príjmy v rámci eurozóny boli v druhom kvartáli tohto roka priemerne vo výške 46,5 % HDP, čiže sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom nezmenili. Celkové vládne výdavky v eurozóne v období apríla až júna boli priemerne na úrovni 48,5 % HDP, čiže oproti prvému štvrťroku, kedy boli vo výške 48,6 % HDP, mierne klesli.

V rámci celej Európskej únie celkové vládne príjmy v druhom štvrťroku v priemere dosiahli výšku 44,9 % HDP. V porovnaní s januárom až marcom sa znížili, keďže vtedy predstavovali 45 % HDP. Celkové vládne výdavky v Európskej únii boli v druhom kvartáli priemerne na úrovni 47,3 % HDP. V porovnaní s prvým štvrťrokom sa mierne znížili, a to z hodnoty 47,5 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy