Bart Simpson pomáha ekonomickému rastu: Austrálčania chcú platiť s dollarydoo

, quartz Foto: thinkstock

Možno, že Austrálčania majú jedinečný zmysel pre humor, alebo ide o znamenie, že tento národ má zásadné ekonomické problémy, ktoré sa začínajú objavovať aj v tamojších domácnostiach.

Nech už je to tak, či onak, petícia jedného austrálskeho občana k zmene názvu austrálskej meny, aby ju premenovali na "dollarydoo", oslovila viac ako 50 000 ľudí, ktorí sa počas piatich dní pod ňu neváhali podpísať.

"Kvôli poklesu cien svetových komodít sa austrálska ekonomika dostáva do problémov. To je dôvod, prečo potrebujeme niečím stimulovať austrálsku ekonomiku a to niečo je zmena názvu austrálskej meny na "dollarydoo." To umožní, aby milióny ľudí na celom svete mali záujem získať austrálsku menu ako odkaz na skutočný život Simpsonovcov, čím by stúpla hodnota austrálskej meny," odôvodňuje organizátor petície Thomas Probst na stránke change.org.

V súčasnosti majú v Austrálii dolár, ktorý sa prepadol v ostatnom čase, aj keď nejde o nič dramatické, kvôli poklesu cien komodít a spomaleniu rastu Číny. Od polovice roka 2014 ide o 25 % pokles voči americkému doláru, v súčasnosti sa pohybuje okolo 70 amerických centov, v roku 2011 to bolo až 1,11.

Novo navrhovaný názov pochádza zo scény Simpsonovcov z roku 1995, epizóda mala názov "Bart vs. Austrália," kde Bart Simpson telefonuje na účet volaného do Austrálie, aby sa spýtal akým spôsobom sa tam voda točí, keď sa splachuje záchod. Pri pohľade na telefónny účet sa otcovi austrálskeho chlapca prekrútili oči. "Deväťsto dollarydoos!" Kričí, v jednej zo scén. "Tobias! Ty si súhlasil so šesťhodinovým telefonátom zo štátov? "

Len tak pre poriadok voda skutočne vie tiecť aj smerom hore, ako to popísal známy austrálsky vedec Karl Kruszelnicki, ale len v kontrolovaných podmienkach. Táto vedecká lekcia by mala austrálskych lídrov primäť k tomu, aby sa zamysleli nad tým, ako zabrániť spláchnutiu tamojšej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy