Priemyselná produkcia v auguste medziročne klesla

Po takmer 12-percentnom júlovom medziročnom raste priemyselná produkcia na Slovensku v auguste, naopak, klesla 0,5 %.

Správa „PRIEMYSEL: Priemyselná produkcia v auguste medziročne klesla“ rozšírená o komentár analytika Tatra banky Borisa Fojtíka v posledných dvoch odsekoch.

BRATISLAVA 9. októbra (SITA) – Slovenský priemysel po dvojcifernom raste produkcie z júla v auguste výrazne spomalil. Jeho produkcia dokonca medziročne po očistení o vplyv počtu pracovných dní klesla o 0,5 %, kým mesiac predtým bola medziročne vyššia o 11,9 %. Medzimesačne, po zohľadnení sezónnych vplyvov, bola priemyselná produkcia na Slovensku v auguste oproti júlu nižšia o 1,6 %. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, augustový medziročný pokles priemyselnej produkcie ovplyvnil pokles produkcie v ťažbe a dobývaní o 9,1 %, a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,3 %. V samotnej priemyselnej výrobe produkcia mierne rástla o 0,3 %.

V rámci priemyselnej výroby v auguste medziročne klesla najmä produkcia vo výrobe elektrických zariadení o 14,4 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,3 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 12,5 % a vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,2 %. Objem produkcie sa naopak zvýšil hlavne vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 15 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 9,4 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 5,3 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 8,4 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 10,4 %.

V priemere za osem mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku celkovo vzrástla o 4,9 %. V tom v priemyselnej výrobe o 5,1 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4 %, v ťažbe a dobývaní o 0,7 %. Celkový rast produkcie súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov a výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení zhodne o 4,9 %, výrobe elektrických zariadení o 9,6 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 30,2 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 9,1 %. Produkcia klesla len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11,7 %.

Spomalenie júlového rastu priemyslu bolo podľa analytika Tatra banky Borisa Fojtíka v auguste všeobecne očakávané, avšak miera spomalenia prekvapila. „Naposledy sme videli pokles priemyslu v novembri minulého roka. Augustový výsledok potvrdil veľmi rozkolísaný výkon priemyslu v tomto roku, ktorý bol navyše zvýraznený letnými dovolenkami,“ uviedol. Z augustových čísel však podľa analytika netreba robiť unáhlené negatívne závery. Letné mesiace sú práve pre spomínané dovolenky zvýšenou volatilitou produkcie charakteristické.

Porovnanie priemerného rastu priemyselnej produkcie za osem mesiacov tohto roka so susednými štátmi totiž už tak strašidelne nevyznieva. Slovenský rast na úrovni 4,8 % je zhruba na podobnej úrovni ako v Poľsku, kde dosiahol 4,5 %, v Česku 5,4 % a Maďarsku, kde priemyselná produkcia v priemere tento rok rastie o 6,6 %. „Očakávame, že priemerný rast by sa do konca roka mohol udržať na podobných úrovniach, aké sme videli v doterajšom priebehu roka. Riziko pre ďalší vývoj predstavuje emisný škandál najväčšej nemeckej automobilky. Mierny pokles objednávok a následne aj produkcie automobilového odvetvia by mohol následne zasiahnuť aj náš priemysel,“ dodal Fojtík.

Súvisiace články

Aktuálne správy