Zabudnite na Mexiko, to Peru v regióne prežíva tajný príbeh úspechu

, CNBC Foto: SITA

Svetoví ministri financií a guvernéri centrálnych bánk sa stretli v Lime počas výročného zasadnutia Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky. Hostiteľská krajina Peru sa stále viac oslavuje ako tajný úspech Latinskej Ameriky.

Táto juhoamerická krajina je oveľa menším hráčom na svetovej scéne v porovnaní s Mexikom, Brazíliou, alebo dokonca s Čile, ale nespája sa s ňou toľko okatých škandálov spojených s vládou, tak ako to bolo v prípade jej väčších susedov.

Patrick Mange, stratég na rozvíjajúce sa trhy z BNP Paribas povedal, že jeho prvou voľbou pre krátkodobé investície v Latinskej Amerike by bolo Mexiko, na druhom mieste je hneď Peru. "Brazília môže mať potenciál, ale až budúci rok. V prípade Čile to nie je vôbec jednoduché, pretože sa musí až príliš spoliehať na komodity. Takže by som volil Mexiko, ale v Peru robia reformy skutočne dobre, pokiaľ ide o správu ekonomických záležitostí," povedal Mange pre televíziu CNBC.

Od minulého roka má Peru a Mexiko, ktorého počet obyvateľov narástol zhruba štvornásobne, rovnaký rating. Od Moody's získali A3. Peru dvihli hodnotenie v júli 2014 na základe rozpočtovej rovnováhy a prijatých opatrení na diverzifikáciu zdrojov príjmov, či rozšírenia základu daní. Tieto opatrenia pomohli znížiť zraniteľnosť krajiny voči kolísaniu cien komodít, aj napriek významu medi a striebra pre jej ekonomiku. "Peru má dlhodobé ekonomické úspechy, ide príkladom pre ostatné krajiny v regióne," napísal Mark Mobius z Templeton Emerging Markets Investment Trust vo svojej poznámke. Dodal, že obavy z blížiaceho sa rastu úrokových sadzieb v USA, spomalenia rastu v Číne, čo je významný trh pre mnohých latinskoamerických vývozcov, a menovej slabosti sú vyvážené tým, že Peru, ako sa zdá, dokáže lepšie čeliť výzvam ako niektoré ďalšie krajiny.

Napríklad mena tejto krajiny, nuevo sol, klesla o približne 22 percent voči americkému doláru v tomto roku. Ide síce o prudký pokles, ale dá sa bagatelizovať ak ho porovnáme s 43 percentným prepadom brazílskeho realu.

Okrem toho, Medzinárodný menový fond predpovedá, že ekonomika Peru v tomto roku porastie o 3,2 percenta v porovnaní s prognózou rastu 2,5 percenta pre Čile, 3 percentami v Kolumbii a očakávanými 2,4 percentami v Mexiku. V dlhodobejšom horizonte bude ekonomika Peru ťažiť aj z medi a striebra, ktorých je jedným z najväčších svetových producentov, hneď ako sa cena týchto komodít na trhu spamätá. "Kým nižšie ceny komodít v poslednom čase Peru znepokojujú, od medi sa očakáva, že krajinu potiahne už v najbližších niekoľkých rokoch. Otvorením nových baní sa Peru dostane potenciálne pred Čile ako druhý najväčší svetový producent. Opätovný nárast cien by tak mohol predstavovať ekonomické oživenie," povedal Mobius pre CNBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy