Nezamestnanosť v Česku sa v auguste znížila

Nezamestnanosť v krajine minulý mesiac medziročne klesla o 0,9 percentuálneho bodu na úroveň 5,1 %

Miera nezamestnanosti v Českej republike medzi ľuďmi vo veku od 15 do 64 rokov po očistení od sezónnych vplyvov sa v auguste medziročne znížila o 0,9 percentuálneho bodu na úroveň 5,1 %. Sezónne upravená nezamestnanosť mužov bola vo výške 4,3 % a nezamestnanosť žien na úrovni 6,2 %. Informoval o tom vo štvrtok český štatistický úrad. Podľa Eurostatu bola augustová česká nezamestnanosť 5 %. Dôvodom odchýlky je to, že Eurostat sleduje nezamestnanosť vo vekovej skupine 15 až 74 rokov, pričom iba málo ľudí vo veku nad 65 rokov je nezamestnaných.

Miera zamestnanosti v Českej republike vo vekovej skupine 15 až 64 rokov po očistení od sezónnych vplyvov bola v auguste na úrovni 70,7 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa zvýšila o 1,5 percentuálneho bodu. Sezónne upravená miera zamestnanosti mužov bola vo výške 78,1 % a miera zamestnanosti žien bola 63,1 %.

Česká ekonomika v druhom štvrťroku tohto roka medziročne posilnila o 4,6 % a medzikvartálne sa zväčšila o 1,1 %. Reálne príjmy domácností na obyvateľa vzrástli o 3,4 % a reálna spotreba domácností na obyvateľa sa zvýšila o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy