Rast čínskeho hospodárstva bude prevažne stabilný

Rast čínskej ekonomiky v treťom štvrťroku sa podľa štatistického úradu v podstate neodchýli od ročnej 7-percentnej prognózy rastu

Hospodársky rast Číny bude v treťom štvrťroku do značnej miery stabilný, keďže prepad na akciových trhoch bude mať naň len obmedzený vplyv. Uviedol to v piatok štatistický úrad krajiny. Rast čínskej ekonomiky v treťom štvrťroku sa v podstate neodchýli od ročnej 7-percentnej prognózy rastu, povedal hovorca úradu Sheng Laiyun.

„Súdiac podľa júlových a augustových ukazovateľov si myslíme, že trend ekonomiky je stabilný. Môže nastať nejaké odchýlenie smerom nahor alebo nadol, ale nebude veľké,“ oznámil Sheng počas brífingu. Vláda aj napriek tlakom dosiahne ročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) o „približne“ 7 %. Hovorca tiež obhajoval presnosť údajov, ku ktorým sa mnohí stavajú skepticky a hovoril, že 7-percentné tempo rastu zaznamenané v prvom polroku bolo „vo všeobecnosti v súlade“ so zmenami v spotrebe energií, nákladnej železničnej dopravy a bankového požičiavania v danom čase.

Čínski úradníci sa snažia ubezpečiť svetové trhy, že Peking je aj po nečakanej devalvácii jüanu a prepade na akciových trhoch schopný riadiť druhú najväčšiu ekonomiku sveta. Negatívne údaje o aktivite v priemyselnom sektore a investíciách však naznačujú, že ekonomika stratila v treťom štvrťroku hybnú silu, čo môže znamenať, že celoročný rast hospodárstva môže klesnúť pod 7 %.

Oficiálne údaje o raste HDP v treťom štvrťroku zverejní štatistický úrad 19. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy