Francúzska ekonomika v druhom kvartáli stagnovala

Ekonomický rast Francúzska sa v druhom kvartáli zastavil , keďže spotrebiteľské výdavky stagnovali a firmy čerpali zo svojich zásob namiesto toho, aby produkovali nové tovary. Nulový rast ekonomiky za apríl až jún, ktorý naznačoval už predbežný odhad, v stredu potvrdil francúzsky štatistický úrad INSEE. Druhá najväčšia ekonomika eurozóny tak spomalila po prvom štvrťroku, kedy medzikvartálne posilnila o 0,7 %, čo bol jej najrýchlejší rast od polovice roka 2013.
Podľa revidovaných údajov výdavky francúzskych spotrebiteľov v druhom štvrťroku stagnovali, hoci prvý odhad naznačoval, že o 0,1 % posilnili. Podnikové investície však stúpli o 0,3 %. Podľa prvého odhadu pritom posilnili iba o 0,2 %. Redukcia stavu podnikových zásob hrubému domácemu produktu ubrala pol percenta, ale zahraničný obchod prispel k hospodárskemu rastu pol percentom, keďže export posilnil trochu výraznejšie ako import.

Hoci tradičným motorom rastu francúzskej ekonomiky sú spotrebiteľské výdavky, socialistická vláda krajiny ráta s tým, že zotavenie hospodárstva podporí oživenie podnikových investícií. Ziskové marže firiem však v druhom kvartáli klesli na 31,1 % z úrovne 31,2 %, na ktorej boli v prvom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy