Ropa Brent zdražela, americká ropa a zlato zlacneli

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Cena londýnskej ropy Brent v utorok posilnila, ale ľahká americká ropa zlacnela o takmer dve percentá. Aj cena americkej ropy napokon uzavrela vyššie v porovnaní s jej pohybmi v priebehu dňa. Podporili ju totiž očakávania, ktoré rátali s tým, že správa o stave zásob ropy v USA bude na cenu pôsobiť pozitívne. To čiastočne vykompenzovalo nervóznu náladu na finančných trhoch.

Po skončení riadneho obchodovania správa Amerického ropného inštitútu (API) ukázala, že zásoby čierneho zlata v USA minulý týždeň klesli o 3,7 mil. barelov. Novembrové dodávky londýnskej ropy Brent zdraželi o 16 centov, čiže o 0,3 % na 49,08 USD za barel. Októbrové dodávky ľahkej americkej ropy uzavreli nižšie o 85 centov, čiže o 1,8 % na úrovni 45,83 USD za barel.

Zlato v utorok zlacnelo. Negatívne na neho vplývalo posilnenie dolára vzhľadom na obnovenie očakávaní, že americký Federálny rezervný systém (Fed) prvýkrát za desaťročie zvýši úrokové sadzby. Spotová cena zlata do 19:17 GMT oslabila o 0,7 % na 1 125,22 USD za uncu a cena decembrových dodávok žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy sa znížila tiež o 0,7 %, a to na 1 124,80 USD za uncu.

(1 EUR = 1,1155 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy