Deficit Veľkej Británie sa v auguste zvýšil

Stav verejných financií Veľkej Británie sa minulý mesiac nečakane zhoršil, keď zaznamenal svoj najhorší august za posledné tri roky. Britský rozpočtový deficit v ôsmom mesiaci predstavoval 12,1 mld. britských libier (GBP), pričom v rovnakom období minulého roka bol vo výške 10,7 mld. GBP. Augustový deficit sa tiež výrazne líši od prognózy štatistického úradu krajiny, ktorý počítal so schodkom 9 mld. GBP.

Britský minister financií George Osborne má pritom stanovený cieľ znížiť požičiavanie si zo strany štátu a do piatich rokov dosiahnuť rozpočtový prebytok. Globálna neistota súvisiaca s vývojom svetového hospodárstva však môže Osbournovi spôsobiť komplikácie pri dosahovaní týchto cieľov. Minister financií chce znížiť deficit na 3,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom za minulý finančný rok bol vo výške 5 % HDP.

V apríli začal britský finančný rok a vláda si doteraz požičala o 10 % menej ako za obdobie apríla až augusta 2014, ani to však podľa analytikov nemusí stačiť na splnenie rozpočtového cieľa. Ak sa vývoj verejných financií nezmení, schodok za aktuálny finančný rok by sa mohol znížiť na 79 mld. GBP, čo je menej ako v minulom roku, no oficiálny odhad pre tento rok je 70 mld. GBP, povedal ekonóm Investec Philip Shaw.

Štatistický úrad krajiny uviedol, že nárast požičiavania si v auguste bol spôsobený hlavne zmenou schémy tohtoročných príjmov z dani z príjmu. Avšak aj vládne výdavky stúpli viac ako zvyčajne.

(1 EUR = 0,72230 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy