Slováci sú pri spotrebných úveroch odvážnejší

Vzťah Slovákov k spotrebným úverom sa za ostatných päť rokov zmenil. Čoraz viac ľudí je dnes už ochotných požičať si aj na to, aby si urobili radosť.

Vzťah Slovákov k spotrebným úverom sa za ostatných päť rokov zmenil. Čoraz viac ľudí je dnes už ochotných požičať si aj na to, aby si urobili radosť. Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia VÚB banky.
Podľa ich slov od roku 2010 Slovensko rastie v spotrebiteľských úveroch najviac z krajín eurozóny. Celkový objem týchto úverov na hlavu vzrástol o 50 %. Vo VÚB banke predstavuje nárast až 84 %.
"Pomerne rýchly a vysoký rast je dôsledkom pôsobenia viacerých faktorov. V roku 2010 doznieval vrchol finančnej krízy. Dnes je situácia iná, trh práce je stabilizovaný a ľudia sa neboja pustiť do splácania úveru," povedal Zdenko Štefanides, hlavný analytik VÚB.
Online prieskum United Consultants ukázal, že vo vnímaní spotrebného úveru zákazníkmi nastávajú zaujímavé zmeny. Opatrný postoj k úverom zaujímajú skôr ľudia, ktorí doteraz žiadny úver nevyužili. V prípade nutnosti však väčšina z nich pôžičku v budúcnosti neodmieta.
Naopak, tí, ktorí už majú skúsenosti so spotrebným úverom, sú ochotní vziať si ho znova. Tieto fakty potvrdila aj Angelika Farkašová z VÚB. Podľa jej slov úver vnímajú ako bežnú súčasť života, ktorá im pomáha získať bez čakania to, čo chcú. Nemusí to byť nevyhnutne niečo, čo potrebujú, ale čoraz častejšie aj dovolenka či darček, ktorým chcú potešiť svojich blízkych.
Ako ďalej uviedla, klienti sa v porovnaní s rokom 2010 zmenili. Sú disciplinovanejší v splácaní, ale i náročnejší na ponuku od bánk. Od úveru nečakajú len výhodný úrok, chcú čosi navyše. Ak už pôžičku, potom aj s benefitom.

Súvisiace články

Aktuálne správy