Štáty EÚ musia zdieľať viac bankových rizík, tvrdí Dijsselbloem

Šéf ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem tak naznačil podporu plánu garancií bankových vkladov v rámci EÚ

Krajiny Európskej únie musia zdieľať viac rizík v bankovom sektore. V sobotu to vyhlásil šéf ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. Naznačil tak podporu plánu garancií bankových vkladov v rámci EÚ. S týmto krokom však nesúhlasí Nemecko. "Spôsob, akým sme zatiaľ budovali bankovú úniu, spočíva v riešení rizík v našom bankovom sektore a rovnako v zdieľaní rizík. Tento prístup musíme posunúť ďalej,“ povedal Dijsselbloem. Šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vo svojej správe o stave únie v stredu vyhlásil, že čoskoro predstaví konkrétne návrhy smerom k európskemu systému poistenia vkladov.

 

 

 

Nemecko však s touto myšlienkou nesúhlasí. Vyjadrilo obavy, že tento systém garancií spôsobí, že prostriedky, ktoré sa naakumulujú v Nemecku, budú zachraňovať vklady v iných európskych krajinách. Spoločný systém vkladov je tretím pilierom bankovej únie. Ide o iniciatívu, ktorá má posilniť finančný sektor. Banková únia vzniká ako reakcia na dlhovú krízu, ktorá sa v EÚ objavila. "Rozumiem tomu, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble hovorí, že musíme znížiť riziko v bankových systémoch a tomu, že radšej hovorí o tejto strane mince. Tá má však dve strany,“ povedal Dijsselbloem. "Je tu strana zníženia rizík a tiež strana vybudovania systému zdieľania rizík,“ doplnil s tým, že obom prístupom sa EÚ musí venovať súčasne.

Súvisiace články

Aktuálne správy