Goldman Sachs: Ropa sa dostane na dvadsať dolárov za barel, už čoskoro

, goldman sach;BI Fogto: SITA

Cena za barel ropy by sa mohla dostať na 20 dolárov už čoskoro, myslia si to analytici Goldman Sachs.

Máme obrovský prebytok ropy na svete, ponuka prevyšuje dopyt, čo by mohlo stlačiť ceny na najnižšiu úroveň za posledných niekoľko desaťročí. Tu je úryvok z poslednej poznámke o rope z dielne Goldman Sachs.

Na trhu s ropou ešte stále prevyšuje ponuka nad dopytom, ako sme očakávali, predpokladáme, že tento prebytok pretrvá aj v roku 2016 na základe ďalšieho rastu produkcie OPEC, pružnej dodávka z krajín mimo OPEC a vďaka spomaleniu rastu dopytu. Riziko je, že slabší dopyt spomalí rast Číny čo sa negatívne odrazí na ekonomikách rozvíjajúcich sa krajín. Aj keď to nie je bezpodmienečné, ale je tu istý potenciál pre prepad ceny ropy na úroveň, ktorá je podľa nášho odhadu v blízkosti 20 dolárov za barel.

Najpravdepodobnejší scenár podľa Goldmans je, že ceny ropy WTI sa dostanú na 38 za mesiac a 45 dolárov počas 12 mesiacov. To je vážne prepad od predchádzajúcich prognóz 45 dolárov za mesiac a 60 za 12 mesiacov. Banka odporúča americkým producentom vystúpiť z obchodu s ropou a opätovne sa vrátiť, pretože analytici "veria, že trh si vyžaduje aj suroviny mimo OPEC produkcie."
Predchádzajúce prognózy hovorili najskôr o miernom raste a následne aj o veľkom poklese v roku 2016. Ale tieto predpovede sú nevyspytateľné, americkí výrobcovia boli prekvapivo odolný voči prepadu cien ropy, ktorá začala na konci roka 2014. WTI je teraz nižšie ako na polovičnej úrovni jej priemeru z roku 2014. Ak by ceny začali stúpať o niečo skôr, už v tomto roku, americkí výrobcovia by sa pokúsili zmanipulovanie zvrátiť. Goldmani v poznámke tvrdia, že Američania majú pravdepodobne slabý vplyv na hlavných svetových výrobcov, ktorí by radi zlikvidovali americký ropný priemysel.

Odhodlanie OPEC získať väčší podiel na trhu, pravdepodobne posilnia aktivity v USA. Zníženie výroby by mohli narušiť dlhodobé výnosy. Stručne povedané, Saudská Arábia a ostatné veľké svetové ropné národy sú ochotní čakať. Iránska jadrová dohoda pravdepodobne prinesie ďalší veľký  zdroj ropy už v blízkej budúcnosti. Analytici tiež poukazujú, že dlhé obdobie nižších cien možné je, stačí sa pozrieť na  graf, koľko stojí barel ropy rôznych výrobcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy