Najdôležitejší európsky minister financií varuje: Smerujeme k ďalšej bubline

, FT Foto: SITA

Wolfgang Schäuble, nemecký minister financií, je nepochybne jedným z najdôležitejších ľudí v európskej hospodárskej politike. Šéf Európskej centrálnej banky, Mario Draghi by ho mohol z prvenstva vytlačiť, ale ministri financií dobre vedia, že v skutočnosti vládne Schäuble.

Takže pokiaľ ide o znepokojujúcu situáciu ohľadom finančnej bubliny, ako pred ňou varoval vo svojom prejave v piatok, určite by sme jej mali venovať pozornosť. Financial Times zverejnil príslušnú časť jeho prejavu. "Je isté, že sa uberáme smerom k ďalšej bubline," uviedol Schäuble v ponurej reči v Berlíne. "Mali by sme sa poučiť z poslednej globálnej finančnej krízy."  Zároveň varoval, že priveľa likvidity môže viesť k cenovým bublinám. Schäuble o Európskej centrálnej banke nehovoril, varoval však pred nadmerným spoliehaním sa na monetárne stimuly. Toto stanovisko prichádza v čase, keď ECB smeruje k rozšíreniu programu nákupu dlhopisov. "Nemalo by to slúžiť ako spôsob, ako sa vyhnúť alebo ako zanedbať nevyhnutné štrukturálne reformy,“ povedal.

To je odvážny komentár, čiastočne je to len konštatovanie faktu, že k ďalšej bubline sa dostávame každým dňom bližšie, ale že táto poznámka prichádza z najdôležitejšieho ministra financií Európskej únie, to by sme nemali brať na ľahkú váhu.

The Financial Times tiež upozorňuje na Schäubleho slová, že menová politika nemôže urobiť všetku tú ťažkú ​​prácu, čo je interpretácia spoločnej sťažnosti nemeckých politikov.

The Wall Street Journal v tejto súvislosti uvádza, že v marci prezident Bundesbank Jens Weidmann hovoril o tom, že nemecké ceny nehnuteľností boli nadhodnotené až o 20 %, z dôvodu politiky lacných peňazí. Minulý týždeň šéf ECB Mario Draghi pripustil, že program nákupu dlhopisov by mohol prejsť úpravami a trvať dlhšie ako do septembra 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy