Zručnosti miliardára Trumpa: Boháčom je preto, že ním bol už jeho otec

, National Journal;vox Foto: SITA

Donald Trump sa už celé desaťročia chváli svojimi investičnými a podnikateľskými zručnosťami, schopnosťou uzatvárať výhodné obchody a nájsť tie správne stávky. Celá jeho prezidentská kampaň stojí na týchto jeho údajných schopnostiach.

Donald Trump má povesť výnimočného investora a on sám tento dojem rád posilňuje. V National Journal ale tvrdia, že z Trumpa by bol miliardár aj v prípade, že by sa nevenoval investíciám na trhu realít a namiesto toho by dal dedičstvo získané po otcovi do pasívneho indexového fondu. Trump nie je bohatý vďaka svojim výnimočným schopnostiam a vďaka svojej šikovnosti.

Podľa V National Journal mala realitná ríša Trupovho otca v roku 1974 hodnotu asi 200 miliónov dolárov. Trump bol jedným z piatich dedičov a jeho podiel teda dosahoval asi 40 miliónov dolárov. Ak by v roku 1974 investoval túto sumu do indexu S&P 500, reinvestoval všetky dividendy a neplatil žiadne poplatky, teraz by jeho imanie dosahovalo asi 3,4 miliardy dolárov. Keby sme počítali so zdanením dividend a s poplatkami vo výške 0,15 %, Trump by zarobil 2,3 miliardy dolárov.

Je ťažké odhadnúť, aké je dnes teraz skutočné Trumpovo imanie, ale Bloomberg ho odhaduje na 2,9 miliardy dolárov, Forbes na 4 miliardy dolárov. Dosahuje tak zhruba výšku, na ktorú by sa vyšplhalo v popísanom prípade, keby dedičstvo bolo ihneď pasívne investované do akciového indexu. Ako sa Trumpovi darilo po roku 1982, kedy sa trh začal prudko dvíhať potom, čo ekonomika prešla recesiou? Forbes odhaduje, že jeho bohatstvo v tom čase dosahovalo 200 miliónov dolárov. Ak by ho vložil do akcií, mal by teraz 6,3 miliardy dolárov po zaplatení daní a poplatkov. To už je značne viac, než je podľa odhadov jeho majetok dnes. Uvedené odhady sa značne menia podľa toho, aké obdobie si vyberieme ale všeobecný záver je v súlade s predchádzajúcimi analýzami, ktoré rovnako ako výpočty v National Journal tvrdia, že Trump si k bohatstvu osobne veľmi nepomohol.

Realita je taká, že jeho "výnimočné" zručnosti generovali návratnosť, ktorá v tom lepšom prípade zodpovedá zhruba návratnosti akciového trhu. Trumpov finančný "úspech" tak vlastne spočíva v tom, že zdedil peniaze po otcovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy