Základy čínskej ekonomiky sú zdravé, uviedol Sü Šao-š‘ na WEF

Základy čínskej ekonomiky sú zdravé. Vyhlásil dnes Sü Šao-š', šéf čínskej Komisie pre národný rozvoj a reformy, vo svojom prejave na Svetovom ekonomickom fóre (WEF), ktoré sa dnes začalo v prístavnom meste Ta-lien.

Základy čínskej ekonomiky sú zdravé. Vyhlásil dnes Sü Šao-š‘, šéf čínskej Komisie pre národný rozvoj a reformy, vo svojom prejave na Svetovom ekonomickom fóre (WEF), ktoré sa dnes začalo v prístavnom meste Ta-lien. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
„Čína sa podieľa približne 30 % na výkone globálnej ekonomiky,“ uviedol Sü Šao-š‘ na fóre, ktoré v Číne spoluorganizuje švajčiarsky think-tank, usporiadateľ WEF v Davose.
Reuters pripomína, že čínska ekonomika, druhá najväčšia vo svete po USA, v 1. polroku 2015 vzrástla o 7 %. Cieľom vlády v Pekingu je dosiahnuť tento rok 7-% hospodársky rast, ale viaceré ukazovatele signalizujú, že sa jej tento cieľ možno nepodarí dosiahnuť a rast čínskej ekonomiky sa z vlaňajších 7,4 % spomalí viac než na očakávaných 7 %.
Niektorí experti sa domnievajú, že čínske hospodárstvo už teraz rastie oveľa pomalšie, ako tvrdí vláda. A odporúčajú Pekingu, aby urýchlil reformy, ak chce dosiahnuť plánovaný hospodársky rast.
Na WEF, ktoré sa koná v dňoch 9. až 11. septembra v meste Ta-lien, pricestovalo 1700 delegátov. Sú medzi nimi politici, bankári aj významní podnikatelia z 90 štátov sveta a budú rokovať o nových pro-rastových stratégiách.
Delegáti dnes diskutovali aj o nedávnych výkyvoch na čínskych akciových trhoch. A ďalšia skupina odborníkov debatovala o tom, či si môže Čína udržať solídny hospodársky rast bez toho, aby ďalej ničila životné prostredie.
Hoci je Čína jedným z najväčších svetových investorov do obnoviteľných zdrojov energie, jej mestá trápi smog a pri výrobe elektriny je príliš závislá od uhoľných elektrární.

Súvisiace články

Aktuálne správy