Internet jej pomohol splniť americký sen: Pred troma rokmi žila z ruky do úst, dnes si môže dovoliť súkromného kuchára

, businessinsider Foto: FB;YT/kimraluna

V roku 2012 bola Kimra Luna na mizine. Spolu s manželom a dvoma malými synmi žila v divokej ekonomike bez pravidelného príjmu.

"Za štyri roky sme nemali žiadne stabilné zamestnanie," spomína si dnes 29 ročná Luna v rozhovore pre Business Insider. "Mali sme nejaké úspory, ale tie sme minuli naozaj rýchlo, a potom sme žili z čohokoľvek, čo sa pritrafilo, len aby sme dokázali zaplatiť účty, na jedlo sme nemali vôbec. Ani na oblečenie alebo topánky, nič."

Jedného dňa si však manžel Seth našiel prácu ako vodič vo Fedexe v Severnej Dakote, a odsťahoval sa ňou. Zarobil dosť aby mohol platiť účty rodine, po pol roku sa presťahoval do Virginie, kde sa spolu s Lunou usadili a žili od výplaty k výplate. "O šesť mesiacov ma už začínalo trochu nudiť byť mamou na plný úväzok, najmä preto, že som nemala v okolí žiadnych  priateľov alebo rodinu," píše na svojej internetovej stránke. Spolu s manželom sa rozhodli, že za svoj daňový preplatok si kúpia počítač. Luna začala písať blog a dala sa na prácu v sieťovom marketingu, snažila sa ponúkať ekologické produkty na starostlivosť o pleť a rôzne doplnky. Jej popularita na Pintereste rástla, niektoré z jej odkazov zdieľalo okolo 80 000 užívateľov.  Začala sa zaoberať myšlienkou vlastného podnikania, zamerala sa na informácie o úspešných ženách podnikateľkách. Stále však chýbali peniaze. Riešením bola kreditná karta s limitom 5000 dolárov, tieto peniaze poslúžili len ako prevádzkový kapitál. "Použila som ich na webové reklamy, na Facebooku, ale aj na on-line kurzy, ktoré som potrebovala," rozpráva Luna.

Na jar roku 2014 už mala vlastnú stránku, kimraluna.com. Počas roka štúdií on-line podnikania sa naučila toľko, že bola presvedčená, že tieto teoretické znalosti dokáže ďalej zdieľať. Urobila to prostredníctvom webových seminárov, na ktoré si klientov zháňala prostredníctvom Facebook reklamy. "Na väčšine mojich webových seminárov som nepredávala žiadne produkty," hovorí Luna na podcaste pre So Money. "Jediné, čo som predala bolo: "hej, ak sa vám páči tento obsah, pripojte sa k mojej skupine na Facebooku.""

Táto skupina je na Facebook je pod označením Freedom Hackers Mastermind, čo je podpora pre podnikateľov, v súčasnosti už má okolo 14 000 členov. Jej prvý produkt bol kurz s názvom "Crushing It On Facebook," ktorý sa zaoberal otázkami ohľadom súkromného poradenstva a koučovania. Začala predávať 12 týždňové osobné koučovanie za 2000 dolárov a za prvých šesť týždňov mala zarobených 10 000 dolárov.

Jej manžel Seth dal výpoveď v práci, aby svojej žene dokázal pomôcť v podnikaní. Prijal úlohu finančného riaditeľa, spoločnosť vykázala za prvý rok príjem viac ako 950 tisíc dolárov. Podľa Luny sa to podarilo hlavne vďaka nízkej réžii, ktorú má biznis založený na webe. Primárnym zdrojom príjmov je jej 12 týždenný program "Be True, Brand You", ktorý ponúka raz za rok, stojí 2 tisíc dolárov, pričom cena pôjde pravdepodobne hore. Dnes má okolo 500 poslucháčov. Okrem toho ponúka aj možnosť propagácie pridružených partnerov na svojej internetovej stránke a predaj niekoľko webinárov za 40 dolárov. V septembri spustila ďalší program, ktorý pomôže záujemcom pri zakladaní a spúšťaní webinárov. "V podstate som sa sústredila na jednu vec, jeden program, preto to u mňa zafungovalo," hovorí.

Podľa vlastných odhadov trávi Luna asi 25 až 30 hodín týždenne prácou, väčšinou podporou platených zákazníkov a členov jej skupiny Freedom Hackers.

Pokiaľ ide o peniaze, Luna vysvetľuje, že väčšinu má uložených v banke. "Môj manžel a ja sme investičnými samoukmi. Chceli by sme investovať do akcií a iných stratupov, a veľa  peňazí pôjde na rozbeh mojej ďalšej firmy. Chcem mať do budúcna niekoľko firiem, aby som  mohla rásť." Jednou z oblastí, kde už v súčasnosti investuje, je jej vlastný tím ľudí. "Ja v podstate nemôže fungovať bez outsourcingu. Mám dvoch asistentov, ktorí pracujú okolo 30 hodín týždenne, a súkromného kuchára, ktorý varí moje jedlá, tie musím mať. Môj mozog nedokáže fungovať bez toho, aby mi pomáhalo niekoľko ľudí."

Luna, ktorá nedávno porodila tretieho syna, radí budúcim podnikateľom, ako zistia, či je táto možnosť skutočne pre nich. "Nebude to fungovať, ak chýba určitá posadnutosť," myslí si Luna. V jej tíme sú on-line podnikatelia, ktorí sú pripravení poradiť. "Ľudia, ktorí sú už chorí zo svojej práce, lebo nemajú výsledky a nevedia sa vypnúť k výkonu sú pripravení načúvať ľuďom, ktorí im poradia čo robia zle a čo dobre. Ja som ten človek, ktorý im povie, ako robiť veci."

Súvisiace články

Aktuálne správy