Čínsky burzový regulátor chce sprísnením dohľadu zabrániť ďalším turbulenciám

Čínsky burzový regulátor chce sprísnením dohľadu zabrániť v budúcnosti podobnému prepadu ako počas uplynulého leta. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pri výraznom kolísaní má v budúcnosti zasiahnuť systém, ktorý zastaví obchodovanie s akciami, oznámil čínsky burzový regulátor CSRC v noci nadnes. Akciová burza v Šanghaji uviedla, že nainštaluje takýto systém podobne ako burza s termínovanými kontraktmi (futures) a burza v Šen-čene. Podľa návrhu by mala táto záchranná brzda zasiahnuť, ak burzový barometer CSI330 bude o 5 % nad alebo pod zatváracou úrovňou z predchádzajúceho dňa.
Peking v reakcii na burzové turbulencie 11. augusta prekvapivo takmer o 2 % znehodnotil jüan. Vláda potom vo zvýšenej miere intervenovala na trhu, aby stabilizovala menu. V dôsledku toho devízové rezervy v auguste rekordne klesli, konkrétne takmer o 94 miliárd USD (84,33 miliardy eur) na 3,56 bilióna USD.
Tento výrazný pokles devízových rezerv vzbudil medzi investormi pochybnosti, či sa vláde podarí jüan dlhodobo stabilizovať. K tomu je potrebné brať do úvahy perspektívu zvýšenia úrokových sadzieb v USA, čo zrejme povedie k vyššiemu odlevu kapitálu z Číny do USA.
Čínska vláda prijala z dôvodu burzových turbulencií celý rad opatrení. Podľa štátnej plánovacej komisie NDRC sa už ukazuje pozitívny vplyv týchto opatrení. NDRC tvrdí, že čínska ekonomika môže v tomto roku vzrásť o 7 %, čo je vládou stanovený cieľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy