Nemecko a Francúzsko veria, že Čína zastabilizuje ekonomiku

Francúzsky prezident Francois Hollande zároveň vyhlásil, že svetová ekonomika je dostatočne silná na to, aby rástla nezávisle od situácie v Číne

Nemecko a Francúzsko v pondelok vyjadrili presvedčenie, že Čína uskutoční nevyhnutné kroky na stabilizáciu svojej ekonomiky. "Čína je veľká krajina, je to druhá najväčšia ekonomika na svete. Je to jedna z najkonkurencieschopnejších ekonomík a má významné zdroje,“ povedal francúzsky prezident Francois Hollande počas tlačovej konferencie v Berlíne. "(Čína) nájde vhodné reakcie a globálna ekonomika je dosť pevná na to, aby rástla nezávisle od situácie v Číne,“ povedal Hollande s tým, že padajúce akciové trhy nebudú určovať pozície.

 

Čínsky akciový trh sa v pondelok prepadol o takmer 9 %, čo je najhorší výsledok čínskej burzy od čias finančnej krízy. Pokles vymazal to, čo zostalo z nárastu trhu za rok 2015. Tento nárast bol pritom v júni vo výške viac ako 50 %. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zároveň uviedla, že očakáva od Číny, že urobí "všetko, čo len môže“ pre stabilizáciu situácie. Zároveň poznamenala, že Medzinárodný menový fond neočakáva pretrvávajúcu krízu v Číne.

Súvisiace články

Aktuálne správy