Nemecký vývoz do Ruska v 1. polroku klesol takmer o tretinu

Nemecký export do Ruska klesá z dôvodu západných sankcií čoraz prudšie. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vývoz sa v 1. polroku 2015 prepadol o 4,7 miliardy eur alebo 31 % na 10,5 miliardy eur, vyplýva z údajov spolkového štatistického úradu, ktoré má k dispozícii agentúra Reuters. Už v roku 2013 sa pre ochladenie ruskej ekonomiky nemecký export do krajiny znížil o 6 % a v roku 2014 z dôvodu uvalenia sankcií klesol o ďalších 18 %.
Za celý rok 2015 počíta Východný výbor nemeckého hospodárstva (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), ktorý zastupuje záujmy nemeckých firiem vo východnej Európe, s poklesom hodnoty exportu do Ruska približne o tretinu na asi 20 miliárd eur. „Priame a nepriame dôsledky ekonomických sankcií, slabý rubeľ a pokles domáceho dopytu obmedzujú importné možnosti ruských spotrebiteľov a firiem,“ uviedol šéf výboru Eckhard Cordes.
V poradí najväčších odberateľov nemeckých výrobkov kleslo Rusko v 1. polroku na 16. miesto za Švédsko a Maďarsko. Podiel Ruska na celom nemeckom vývoze predstavuje menej než 2 %. „Nemecká ekonomika tým stráca obrovský exportný potenciál,“ uviedol Cordes. „To je o to bolestnejšie, že v súčasnosti sa ochladzuje ekonomika aj v ďalších rozvíjajúcich sa krajinách, ako sú Čína alebo Brazília. Ak čoskoro nenájdeme spôsob, ako ukončiť politiku sankcií, natrvalo stratíme podiely v Rusku.“

Súvisiace články

Aktuálne správy