Pasca falošného pocitu bezpečia: Vysoké výnosy pri miernom kolísaní

, A Wealth of Common Sense Foto: thinkstock

Volatilita na akciových trhoch, teda miera kolísania hodnoty aktíva, alebo jeho výnosovej miery, sa pohybuje okolo 20 %. U dlhopisov je to okolo 8 % a v prípade hotovosti reprezentovanej štátnymi pokladničnými poukážkami okolo 3 %. Tieto čísla jasne ukazujú, aké náročné je pre investorov nájsť svätý grál, ktorý by im zabezpečil maximálne zisky pri minimálnych stratách.

Dá sa to aj bez rizika? Asi nie je veľmi vhodné uveriť tomu, že dobrá výkonnosť je ľahko dosiahnuteľná a predvídateľná. Hedžový manažér Dominique Dassault na svojom webe Global Slant popisuje algoritmy, ktoré v minulosti vytvoril on aj iní manažéri v hedžových fondoch pri hľadaní trhových anomálií prostredníctvom kvantitatívnych trhových stratégií. Tieto fondy sa snažili dosahovať vysokých rizikovo očistených výnosov, pričom mnohým z nich sa to aj podarilo. Má to ale jeden háčik. "Veľmi dobrý model bol schopný zarábať okolo 5-7 % ročne, ale 3,5-5 % bolo takisto akceptovateľných. Ako by teda niekto mohol zarábať skutočné peniaze, najmä keď zvážime mzdové náklady na vývoj, riadenie a monitorovanie týchto modelov, ktoré sú nezanedbateľné? Áno, jeden spôsob sa našiel, aj keď v krátkodobom horizonte by to výkonnosť zhoršilo. Ak by však model v reáli fungoval, určite by sa vyplatil. Odpoveďou je finančná páka, a mám na mysli skutočne veľkú páku, a to po tak dlhé obdobie, ako to len pri nízkej volatilite ide," píše Dassault.

Najznámejším príkladom toho, aké problémy môže páka spôsobiť, bol fond Long-Term Capital Management, ktorý v 90. rokoch viedla skupina laureátov Nobelovej ceny. Fond sa zameriaval na využitie malých rozdielov v relatívnom ohodnotení a aplikácii obrovského objemu páky pre dosiahnutie celkových výnosov. Určitý čas bol fond schopný dosahovať veľmi dobré výnosy, a to dokonca pri zaujímavom riziku, ktoré všetci okolo tak usilovne hľadali. Dnes je fond históriou, pretože kvôli extrémnemu pákovému efektu a ruskému bankrotu skrachoval a musel byť zachraňovaný Fedom. Modely, ktoré vytvorili najmúdrejšie hlavy na svete, tak patrí medzi najväčšie neúspechy v hľadaní investičného svätého grálu.

A prečo tieto fondy nakoniec zbankrotujú? "Napriek tomu, že chceme veriť vlastnej intelektuálnej jedinečnosti, nakoniec robíme stále tú istú chybu. A keď sa to stane, príliš veľa obchodov a investícií vykazuje rovnaké charakteristiky. Keď chcú všetci naraz tieto podobné obchody ukončiť, na trhu vzniká problém," popisuje Dassault zaujímavú myšlienku iného portfólio manažéra.

Všetky fondy ale nemusia dopadnúť podobne ako LTCM ani nemusí ísť o podvod. Ide o extrémne prípady. Riziko podobných prípadov ale rastie, pretože všetci investujú podobným spôsobom.

Táto skutočnosť dokazuje, že konzistentné a naoko jednoduché výnosy môžu investorov viesť k falošnému pocitu bezpečia. Vedie ich k tomu to, že sú kvôli nižšej volatilite schopní akceptovať ostatné riziká. Pre investorov je skrátka jednoduché prestať sa sústrediť na ďalšie riziká, ktoré vznikajú v iných oblastiach, keď sa zaoberajú iba sledovaním volatility. Pekné vzorce a rizikové modely ich dokonale ohlúpnu.

Riziko je ako chameleón, ktorý sa mení s prostredím. Neexistuje jednoduchý spôsob, ako sa u portfólia zbaviť rizika, pretože to sa rýchlo mení. Na trhoch je stále potrebné robiť kompromisy. Ak investor nechce alebo nie je schopný prijať nečakaný vývoj, môže sa stať, že keď nepôjde všetko podľa plánu, príde nepríjemné prekvapenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy