Krugman, Stiglitz, Sachs: Trojica ekonómov štvala Grékov proti veriteľom

, politico;ČTK Foto: SITA

Prominentní americkí ľavicoví ekonómovia Paul Krugman, Joseph Stiglitz a Jeffrey Sachs preukázali Grécku medvediu službu, keď povzbudzovali radikálov vo vláde Alexisa Tsiprasa na presadzovanie nezodpovedných plánov na odtrhnutie od eurozóny a k ostrej konfrontácii s európskymi veriteľmi.

Vo svojej globálnej kampani proti politike vládnych úspor poskytli tieto osobnosti intelektuálne krytie ľuďom prinajlepšom ochotným podstúpiť bezohľadný hazard s gréckou budúcnosťou a prinajhoršom plánujúcim uskutočnenie svojho sna o socialistickom prevzatí moci. Napísal to na americkom spravodajskom serveri Politico novinár gréckeho konzervatívneho denníka Kathimerini Jannis Palaiologos.

Svetovo preslávení profesori, dvaja z nich dokonca držitelia Nobelovej ceny, podľa Palaiologosa záujmom Grécku neprospeli najmä v čase, keď sa prudko zhoršili vzťahy Atén s veriteľmi. V rozpore so skutočnosťou tvrdili, že vinu za stratu vzájomnej dôvery nesú výlučne veritelia. V úlohe neformálnych, avšak aktívnych poradcov radikálneho ministra financií Janisa Varoufakisa trvali na potrebe hlbokého odpisu gréckeho dlhu v podobe, ktorá medzi európskymi partnermi stupňovala nepriateľstvo k Aténam a pre grécku ekonomiku ani nebola nutná.

Varoufakis sám povedal, že Sachs mu v čase napätých vyjednávaní s veriteľmi pred gréckym referendom 5. júla opakovane radil, aby odmietol splácať grécke dlhy, ak druhá strana nepristúpi na grécke požiadavky ohľadom zmiernenia dlhu. Krugman pri aprílovej návšteve Atén vyhlásil, že štrukturálne reformy, ktoré veritelia požadovali, pre budúci ekonomický rast krajiny nič významné neznamenajú. Po vyhlásení referenda vyzval Grékov, aby hlasovali proti návrhom veriteľov. K odmietnutiu veriteľov a ku Grexitu, čiže odchodu z eurozóny, nabádal Grékov aj Stiglitz, napísal Palaiologos.

Iný vplyvný ľavicový americký ekonóm a blízky Varoufakisov priateľ James K. Galbraith koordinoval na gréckom ministerstve financií tajnú pracovnú skupinu, ktorá sa zaoberala technickou prípravou Grexitu a plánovaním krízových reakcií na prípadné "agresívne" kroky veriteľov. Varoufakis po svojom odchode z ministerstva priznal, že na ministerstve pripravoval paralelný menový systém a najal svojho známeho amerického počítačového experta, aby pre nový systém získal dáta tým, že sa nabúra do počítačových systémov gréckych daniarov.

Tsipras sa ale po referende presunul k stredu, uzavrel s veriteľmi kompromis a vyčistil vládu od radikálov typu Varoufakisa a ministra energetiky a vodcu ľavého krídla strany SYRIZA Panajotisa Lafazanisa. Je teda najvyšší čas na to, aby sa ich americkí radcovia pozreli realite do očí a priznali si, že v rukách takých ľudí by opustenie eura viedlo ku katastrofe a beznádejnému chaosu, napísal Palaiologos.

Súvisiace články

Aktuálne správy