Index realitného zdravia bol v júli 2,61, pokles trhu je miernejší

Trh s nehnuteľnosťami na Slovensku sa v júli vyvíjal o niečo lepšie, ako predpokladali realitní odborníci. Index realitného zdravia (IRZ), ktorý zostavuje Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), dosiahol napriek tradične slabšiemu letnému obdobiu hodnotu 2,61 oproti predpovedaným 2,71.
„Očakávali sme suchý a ospanlivý júl, čo sa do bodky naplnilo aspoň v oblasti meteorológie. Segment obchodu s nehnuteľnosťami také dramatické sucho nepostihlo. Dá sa povedať, že trend je stabilný v mierne podpriemerných hodnotách. Výhľad na august je už pozitívny, aj keď len zanedbateľne,“ zhodnotil prezident NARKS Ján Palenčár.
Júlový Index realitného zdravia 2,61 je o 0,07 bodu horší ako júnový 2,54. Oproti prognóze z minulého mesiaca je však o celú desatinu lepší. Priemer za prvých sedem mesiacov 2,60 je podľa asociácie dôkazom stability trhu, hoci na mierne podpriemernej úrovni z hľadiska hodnotenia celého trhu.
Predpoveď indexu na august je 2,60 a vracia ho do jarných čísel. „Napriek „zúriacemu“ horúcemu letu pokles hodnôt IRZ a jeho prognóz nie je taký signifikantný ako v minulom roku. Dovolíme si tvrdiť, že realitní profesionáli ako tvorcovia indexu signalizujú určitú zreteľnú stabilitu a mierny rast trhu,“ konštatoval Palenčár.
Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní tak pre realitných profesionálov, ako aj pre verejnosť so záujmom o reality.

Súvisiace články

Aktuálne správy