Hrubý domáci produkt v druhom štvrťroku stúpol o 3,2 %

Medzikvartálne si slovenské hospodárstvo udržalo aj v druhom štvrťroku tohto roka rast na úrovni 0,8 %.

Správa „EKONOMIKA: Hrubý domáci produkt v druhom štvrťroku stúpol o 3,2 %“ rozšírená o vyjadrenia analytika Home Credit Michala Kozuba a analytika UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomíra Koršňáka v posledných dvoch odsekoch.

BRATISLAVA 14. augusta (SITA) – Hospodársky rast Slovenska v druhom štvrťroku tohto roka mierne zrýchlil. Podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR totiž hrubý domáci produkt krajiny v stálych cenách v druhom kvartáli medziročne stúpol o 3,2 %. Oproti prvému štvrťroku tohto roka tak rástol o 0,1 percentuálneho bodu rýchlejšie. Po očistení o sezónne vplyvy hospodársky rast v druhom kvartáli dosiahol na medziročnej báze 3,1 % a medzikvartálne si ekonomika polepšila rovnako ako v predchádzajúcom kvartáli o 0,8 %.

V bežných cenách sa pritom od apríla do konca júna tohto roka vyprodukoval na Slovensku hrubý domáci produkt v objeme 19,312 mld. eur. Oproti druhému štvrťroku 2014 to predstavuje nárast o 3 %. Detailnú štruktúru, ako aj spresnené údaje o vývoji hrubého domáceho produktu v druhom štvrťroku tohto roka pritom Štatistický úrad SR zverejní 4. septembra 2015.

Za dobrým rastom stojí podľa analytika Home Credit Michala Kozuba viac oblastí. „Je to jednak rastúci priemysel, ktorému sa v posledných mesiacoch darí. Ale tiež stavebníctvo, kam mieri stále viac a viac investícií. Vďaka tomu jednak rastie ekonomika, ale tiež to pomáha znižovať nezamestnanosť, pretože stavebníctvo dokáže absorbovať množstvo uchádzačov o prácu s prevažne nižšou kvalifikáciou,“ zhodnotil. Podľa Kozuba k silnému rastu prispeli aj spotrebitelia, ktorí sú v súčasnosti vo veľmi výhodnej pozícii. „S rastúcou ekonomikou rastú aj platy. K tomu ceny nerastú, mnohokrát dokonca klesajú. A nezamestnanosť klesá. To vytvára dokonalú situáciu pre spotrebiteľov. Môžu si tak dovoliť uvoľniť svoju spotrebu,“ dodal.

„Čísla HDP v druhom štvrťroku len mierne prevýšili naše očakávania. Náš odhad rastu ekonomiky v tomto roku preto zatiaľ nemeníme a ponechávame ho na úrovni 3,2 percenta,“ poznamenal analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák. Ekonomiku by mal smerom nahor podľa neho ťahať ako silnejúci domáci dopyt, a to najmä investície, tak aj rastúci zahraničný dopyt, ktorý však budú sčasti kompenzovať silnejšie dovozy.

Súvisiace články

Aktuálne správy