Akciové trhy v Európe klesli, v Japonsku posilnili

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 2,7 % a Dow Jones o 0,33 bodu na 17 402,51 bodu. Tokijský Nikkei posilnil o 1 % na 20 595,55 bodu.

Európsky akciový trh v stredu ďalej oslaboval, keď ďalšia devalvácia čínskeho jüanu zasiahla najmä exportérov. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 2,7 %. Čína je druhým najväčším odberateľom výrobkov z EÚ po Spojených štátoch amerických. Prekvapujúca devalvácia čínskej meny tento týždeň vystupňovala tlak na európskych výrobcov áut a a spotrebných produktov. Nemecké automobilky Daimler a BMW klesli o 3,7 % a 5 %. Francúzsky výrobca luxusných tovarov LVMH stratil 5,5 %.

 

Čínsky jüan sa v stredu ocitol na štvorročnom minime po tom, čo centrálna banka krajiny druhýkrát za tento týždeň znížila oficiálny kurz domácej meny. Jej kroky vyvolali obavy z rozpútania globálnej menovej vojny. Peking tiež čelí obvineniam, že oslabovaním jüanu sa snaží poskytnúť svojim exportérom neférové výhody. Na dôveru negatívne vplývali aj údaje z priemyselnej výroby eurozóny, ktorá v júni klesla viac, než sa čakalo. Produkcia výrazne oslabila na najmä v kľúčových ekonomikách bloku spoločnej meny Nemecku, Francúzsku a Taliansku.

Akciové trhy v USA ukončili stredajšie obchodovanie bez výraznejších zmien. Zotavenie cien ropy podporilo energetické tituly. Tie bolo v posledných týždňoch pod tlakom obáv o rast čínskej ekonomiky. Priemyselný index Dow Jones klesol o 0,33 bodu na 17 402,51 bodu, širší Standard & Poor’s 500 (S&P) posilnil o 0,1 % na 2 086,05 bodu a technologický Nasdaq o 0,15 % na 5 044,39 bodu. V skorom obchodovaní trh výrazne oslabil, keď kurz čínskeho jüanu po ďalšej devalvácii klesol na štvorročné dno. Z počiatočných strát sa zotavila aj spoločnosť Apple, pre ktorú je Čína kľúčovým trhom. Akcie technologickej firmy posilnili o 1,5 % a najvýraznejšou mierou prispeli k rastu všetkých troch hlavných indexov.

Japonský akciový trh vo štvrtok posilnil. Investorov upokojila čínska centrálna banka vyhlásením, že ďalšie oslabovanie čínskeho jüanu vzhľadom na podmienky v domácej ekonomike nie je potrebné. Hlavný tokijský index Nikkei vo štvrtok posilnil o 1 % na 20 595,55 bodu. Širší Topix si pripísal 0,1 % a uzatvoril na úrovni 1 667,95 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy